ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De pe raftul magazinul, direct în farfuria noastră, brânzeturile false sunt vândute ca și când ar fi autentice.

Pizza comandată acasă - din restaurant sau fast-food-uri - poate ascunde în multe cazuri anumite ingrediente capabile să ne pună sănătatea în pericol. Gândit ca un aliment simplu, cu ingredient asociate corespunzător, delicioasa pizza conține în multe cazuri brânzeturi contrafăcute, adevărate bombe alimentare cu un conținut însemnat de aditivi dubioși.

În orice rețetă de pizza vom regăsi brânză și uneori cașcaval. Și aici încep să apară problemele. În unele cazuri sunt brânzeturi contrafăcute, mult mai ieftine, apropiate ca gust, veritabile pericole pentru sănătate.

”Eu nu cred că există cineva care să vândă pizza pentru acasă și care să folosească mozarella adevărată. Poate că sunt excepții dar, dacă acestea există, sunt puține. Mozarella cu înlocuitori are două mari avantaje: prețul și faptul că nu se întărește rapid, așa că pizza rămâne aspectuoasă mai multă vreme. Consumatorii trebuie să fie informați și să ia atitudine”, a declarat pentru Agrointelinta.ro unul dintre cei mai reprezentativi lideri ai industriei laptelui, care a dorit însă să-și păstreze anonimatul.
 
Hypermarketurile devin astfel exponenții unei fraude, aceea a brânzeturilor contrafăcute, pe eticheta cărora producătorii scriu fără nici o jenă mozzarella sau cașcaval, deși ei vând o brânză topită sau margarină inferioară, cu conținut de grăsimi vegetale și E-uri, potrivit super-hrana.ro.

În joaca de-a laboratorul de chimie alimentară, hypermarketurile devin intermediari, întrucât produsele false sunt așazate pe rafturi lângă cele autentice. Prețul îi îndeamnă pe cumpărători să pice în această plasă. Etichetele cu ingrediente sunt și ele „ticluite”, întrucât conținutul de grăsimi vegetale este menționat foarte mic, abia descifrabil.

Deși produsele falsificate sunt comestibile, modul în care sunt procesate grăsimile vegetale, mai ales expunerea la temperaturi ridicate provoacă apariția unor compuși periculoși pentru sănătate. Mai grav, aditivii utilizați pentru a obține textura, culoarea sau gustul pot fi nocivi în urma unei expuneri îndelungate la aceste temperaturi.

În 2013, în Marea Britanie a izbucnit un scadal național în urma verificărilor mai multor unități de alimentație care foloseau ca ingrediente brânzeturi contrafăcute, iar la începutul acestui an a venit rândul autorităților franceze să dea în vileag aceste practici.

Utilizarea grăsimii vegetale generază economii, spre deosebire de folosirea grăsimilor animale, mult mai bogate în elemente hrănitoare. Practic, asistăm la apariția unui nou curent, acela al mâncării low-cost. În afara problemelor medicale care pot apărea în urma unui consum îndelungat, se pune și problema etică, întrucât consumatorii sunt pur și simplu induși în eroare.