ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suntem cu toții oameni activi, ancorați în cotidian și jonglăm cu nenumărate roluri, ținându-le cu greu în echilibru pentru a realiza ceea ce este important pentru noi și familiile noastre. Loc de muncă, familie, carieră, viitorul copiilor, sănătate, poate relaxare activă, sunt toate paliere ale vieții în care investim resurse nenumărate, în special timp și efort, străduindu-ne să facem față stresului. 

Dar de unde ne luăm energia? Cafea? Dulciuri? Funcționăm „pe aburi” și tragem de noi? Din momentele de odihnă? Din hrană?

Cumva, pare că funcționăm. Asta până când începem să cedăm. Gastrită, ulcer, hipertensiune arterială, boli coronariene, răceli dese, diabet, AVC-uri, probleme orale, probleme imunitare, oboseala cronică, luarea în greutate sunt o parte din semnalele de alarmă care ne strigă că avem nevoie de ceva mai bun pentru noi și pentru familia noastră. Avem nevoie de un mod de viață mai structurat și de ceva care să ne mențină cât mai sănătoși, cât mai în putere. Atât pe noi cât și pe copiii noștri. 

Statisticile arată că România este în topul european la numărul copiilor aflați la vârsta pubertății diagnosticați cu cancer și pe locul trei în ceea ce privește copii bolnavi de obezitate. Cu alte cuvinte, una din principalele cauze ale mortalității în rândul copiilor din România e cancerul iar unul din patru copii români suferă de obezitate.

Spre deosebire de copii, în rândul adulților români, principala cauză de mortalitate o reprezintă bolile cardio-vasculare, iar pe locul 2 este cancerul. A treia cauză de mortalitate în rândul românilor este dată de bolile aparatului digestiv. 

În spatele statisticilor este o realitate chinuitoare care pornește și din hrana noastră de zi cu zi. Pleacă și de la lucrurile mici, despre care zicem „lasă, că una nu mă omoară”. O ciocolată, o masă la fast food, o porție de mezeluri în fiecare zi, o pungă de chipsuri, o gogoașă îmbăiată în ulei și umplută de cremă de aromă „identic naturală”, o porție de carne de la un animal care, ca Prâslea, a crescut într-o zi cât alții în 7, însă nu singur, ci îndopat cu multe suplimente... 

Să luăm, spre exemplu, banala pâine. Știați că ea conține, în general, până la 34 de aditivi, mulți nesănătoși? Sau știți că zahărul (în nenumăratele sale forme: glucoză, sucroză, sirop de porumb, dextroză, sirop de agave, etc) produce un lanț de reacții fiziologice la nivelul creierului, făcându-l să ceară din nou și din ce în ce mai mult zahăr, lăsând la o parte nutrienții de care are nevoie organismul? Adică provoacă dependență. De aceea mulți copii cărora li s-au dat dulciuri le cer din nou și din nou, cuprinși de nerăbdare și furie? Analizele imagistice arată că persoanele obeze și dependente de zahăr au leziuni cerebrale foarte asemănătoare cu cei dependenți de cocaină. 

Iar acestea au fost doar două din marea mulțime a exemplelor de moduri în care, din lipsă de informații sau din neatenție, ajungem să ne hrănim bolile. Cu toate acestea nu este cazul să intrăm în panică, ci să acționăm. 

Sănătatea vine din bucate. La fel și multe boli. Ce alegem?    

Iată de ce Școala Familiei vă invită la conferința „Sănătatea din bucate”, alături de dr. biolog Lavinia Melania Bratu și formatorul Dina Bento, joi 26 aprilie 2018, la ora 18.30, la Sala de Festivități a Liceului Ortodox "Anastasia Popescu" din București (str. Zborului nr. 7-9) . 

Evenimentul ce va avea loc în București își dorește să arate participanților că echilibrul și sănătatea sunt un stil de viață în care alimentația este printre elementele cheie și, mai important, o alimentație mai sănătoasă poate fi accesibilă, simplă, gustoasă, se gătește ușor și, în loc să ne complice viața, are un efect terapeutic asupra noastră și a întregii familii. 

Primul lucru pe care și-l doresc părinții pentru copiii lor este sănătatea. Iar acest lucru se poate realiza plecând de la farfuria pe care le-o punem în față și de la gustarea din parc. Primul lucru pe care ni-l dorim și pentru noi este sănătatea și puterea de lucru pentru a putea fi alături de copiii noștri, ajutându-i să crească. În loc să împingem limitele până ajungem la medic, haideți să facem schimbări mici, dar importante, care să ne îmbunătățească sănătatea și starea de bine. 

Lavinia Melania Bratu este dr. biolog, terapeut medicină complementară și alternativă, consilier nutriție, formator și speaker motivațional ”Stil de viață sănătos și echilibrat”. Editor, autor a două cărți: „Dietetica –  o nouă filosofie de viață  – Despre schimbare, simplitatea, sănătate” – vol. 1 și „Hrană pentru minte, suflet și viață” – vol.2. În mijlocul oamenilor, mereu înconjurată de copii și părinți, parcurge întreaga sa activitate cu seninătate și încredere în bine. ”Misiunea mea personală? Să cresc printre oameni și să împărtășesc cu ei echilibrul, cumpătarea, înțelegerea, cunoașterea, bucuria și recunoștința acestui dar numit viață.”

Dina Bento este asistent social și manager de resurse umane, are o experiență de 15 ani în domeniul social.  Este mamă a doi copii, încurajează și scrie despre familie și importanța acesteia în educația și dezvoltarea normală a copilului prin metode blânde de lucru pe blogul său personal mamipetocuri.ro. Este preocupată de un stil de viață sănătos și o alimentație adecvată, susținând formări pe această temă în cadrul programului Școala Familiei.

Detalii și înscrieri pe www.scoala-familiei.ro
 
Un proiect susținut de ActiveNews.