ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



DIICOT a clasat dosarul în care președintele PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare, în legătură cu memorandumul privind mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, dosarul a fost închis deoarece faptele nu există.

„Prin ordonanța din data de 27 septembrie 2018 procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus clasarea cauzei penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înaltă trădare, prev. și ped. de art.398 C.p. rap. la art.394 lit.b C.p., de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională prev. și ped de art.407 al.1 C.p., de uzurpare a funcției, prev. și ped. de art.300 C.p., de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. și ped. de art.304 C.p. și de prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. și ped. de art.8 al.1 lit.b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, întrucât faptele nu există”, se arată în comunicatul DIICOT.

Pe 17 mai, președintele PNL, Ludovic Orban, anunța că a depus, în „calitate de cetățean al României”, o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, privind anumite fapte săvârșite de prim-ministrul Viorica Dăncilă și liderul PSD, Liviu Dragnea. Ulterior, Parchetul a trimis sesizarea la DIICOT.

Orban preciza că faptele de care o acuza pe Viorica Dăncilă erau legate de „pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoștința opiniei publice” și tot ce s-a întâmplat după adoptarea de către Guvern a memorandumului privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Plângerea îl viza și pe președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru divulgarea de informații secrete de stat, spunea, atunci, Ludovic Orban.