ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu excepția opoziției exprese din partea unui stat membru al ONU, o declarație privind pandemiile va fi semnată pe 20 septembrie, declarație în care se cere acces la vaccinuri la nivel mondial, introducerea documentelor digitale de sănătate și combaterea „ezitării privind vaccinarea”, relatează LifesiteNews

Declarația politică a reuniunii la nivel înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii” circulă între statele membre ale ONU printr-o procedură a tăcerii, în baza căreia tăcerea este interpretată ca însemnând acceptarea documentului de către un stat membru.

Dacă un stat membru trimite o scrisoare sau un e-mail președintelui Adunării Generale a ONU (UNGA) în care se opune documentului, președintele „poate alege să” trimită proiectul de rezoluție anumitor reprezentanți ai ONU pentru revizuire, după care urmează „o altă rundă a procedurii tăcerii”.

Însă, dacă nu există obiecții în termen de 72 de ore de la data când documentul începe să circule, acesta va fi adoptat oficial de toate statele membre.

Declarația politică pune accent asupra importanței accesului global la vaccinuri nu numai în pandemiile reale, ci și ca măsură preventivă. Documentul exprimă obiectivul ONU de a realiza un efort coordonat la nivel global pentru a furniza astfel de vaccinuri, afirmând primul său obiectiv:

Consolidarea cooperării regionale și internaționale, a multilateralismului, solidarității globale, coordonarea și guvernanța la cele mai înalte niveluri politice și în toate sectoarele relevante, cu hotărârea de a [asigura] accesul eficient și în timp util la contramăsuri medicale, inclusiv la vaccinuri... pentru a preveni, a se pregăti pentru și a răspunde la pandemii și alte urgențe de sănătate...

Declarația consideră acoperirea vaccinală drept o prioritate, într-un asemenea grad încât consideră că orice mesaj care încurajează „ezitarea față de vaccinare” este o problemă de combătut. Unul dintre obiectivele declarate ale documentului este, astfel, de a contracara „impactul negativ” al „misinformării, dezinformării, discursului instigator la ură și stigmatizării, în special pe platformele de social media, cu privire la sănătatea fizică și mentală a oamenilor, inclusiv contracararea ezitării față de vaccinare în contextul prevenirii pandemiei…”

Documentul solicită, de asemenea, recunoașterea „potențialului tehnologiilor digitale în domeniul sănătății în ceea ce privește consolidarea comunicațiilor securizate în situațiile de urgență medicală, implementarea și sprijinirea măsurilor de sănătate publică și consolidarea eforturilor naționale de răspuns la pandemii”, precum și importanța „documentelor de sănătate digitalizate”.

Deși Declarația nu specifică exact care ar fi astfel de „tehnologii digitale de sănătate”, ele ar putea include teoretic pașapoarte digitale de vaccinare, care sunt dezvoltate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Uniunea Europeană. Dacă sunt implementate, astfel de pașapoarte ar putea fi legate de ID-urile digitale propuse de ONU.

De asemenea, urmărirea digitală a contactelor ar putea avea loc pe scară mai largă în timpul următorului focar, având în vedere că ONU a împărtășit îndrumările OMS cu privire la utilizarea urmăririi contactelor în timpul focarului de COVID-19.

În continuare, declarația pledează pentru „accesul universal la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă” până în 2030, întra care ONU a inclus avortul.  

Declarația politică privind pandemiile mai solicită promovarea „împărțirii corecte, echitabile și în timp util a beneficiilor care decurg din utilizarea agenților patogeni, secvențelor sau a oricăror altor materiale, cu potențial pandemic printr-un sistem multilateral”, dar nu specifică natura acestor beneficii.