Vlad Voiculescu a declarat, luni, că peste 43.000 de specialiști din sănătate au solicitat Ministerului Sănătății, din 2007 până în prezent, documentele de care au nevoie pentru a emigra, precizînd că aceste cifre sunt îngrijorătoare, arătând, totodată, că spitalele se confruntă cu un deficit major de personal și că localități întregi nu au medic de familie.

"România se confruntă de câțiva ani buni cu o criză severă a resurselor umane în sănătate și știm că nivelul scăzut al veniturilor, condițiile proaste de muncă și lipsa echipamentelor, posibilitățile reduse de dezvoltare profesională sunt doar câțiva dintre factorii care au condus în timp la această criză. Ca rezultat, peste 43.000 de specialiști au solicitat din 2007 până astăzi Ministerului Sănătății documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toți au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze”, a declarat Vlad Voiculescu, conform News.ro.

Ministrul Sănătății a precizat că spitalele se confruntă cu un deficit major de personal și localități întregi nu au medic de familie, media numărului de medici și asistenți medicali din România fiind mult sub media europeană. "Cu toate acestea, România pregătește anual mii de absolvenți ai învățământului medical. Un studiu efectuat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care l-am solicitat imediat ce am venit la Ministerul Sănătății, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei și această sumă nu ia în calcul rezidențiatul, care implică de asemenea la rândul său sume foarte mari", a arătat ministrul Sănătății.

”Un calcul efectuat pentru cei peste 43.000 de specialiști din domeniul medical pe care România i-a pierdut în perioada 2007- 2016 este de peste 3,5 miliarde de lei” a adăugat ministrul, arătând că incapacitatea statului român de a motiva absolvenții să practice meseria în România face ca aceste cheltuieli să fie nu o investiție, ci o pierdere, ”o pierdere irecuperabilă”.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews