ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Vlad Voiculescu a declarat, luni, că peste 43.000 de specialiști din sănătate au solicitat Ministerului Sănătății, din 2007 până în prezent, documentele de care au nevoie pentru a emigra, precizînd că aceste cifre sunt îngrijorătoare, arătând, totodată, că spitalele se confruntă cu un deficit major de personal și că localități întregi nu au medic de familie.

"România se confruntă de câțiva ani buni cu o criză severă a resurselor umane în sănătate și știm că nivelul scăzut al veniturilor, condițiile proaste de muncă și lipsa echipamentelor, posibilitățile reduse de dezvoltare profesională sunt doar câțiva dintre factorii care au condus în timp la această criză. Ca rezultat, peste 43.000 de specialiști au solicitat din 2007 până astăzi Ministerului Sănătății documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toți au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze”, a declarat Vlad Voiculescu, conform News.ro.

Ministrul Sănătății a precizat că spitalele se confruntă cu un deficit major de personal și localități întregi nu au medic de familie, media numărului de medici și asistenți medicali din România fiind mult sub media europeană. "Cu toate acestea, România pregătește anual mii de absolvenți ai învățământului medical. Un studiu efectuat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care l-am solicitat imediat ce am venit la Ministerul Sănătății, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei și această sumă nu ia în calcul rezidențiatul, care implică de asemenea la rândul său sume foarte mari", a arătat ministrul Sănătății.

”Un calcul efectuat pentru cei peste 43.000 de specialiști din domeniul medical pe care România i-a pierdut în perioada 2007- 2016 este de peste 3,5 miliarde de lei” a adăugat ministrul, arătând că incapacitatea statului român de a motiva absolvenții să practice meseria în România face ca aceste cheltuieli să fie nu o investiție, ci o pierdere, ”o pierdere irecuperabilă”.