ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ni se spune de zeci de ani că bolile de inimă sunt cauzate de grăsimile saturate conținute în unt, carne și ouă, dar cercetări recente arată că studiile care promovează aceste mesaje sunt puternic compromise, dezvăluie eviemagazine.com

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) menționează recomandările oficiale pentru o alimentație sănătoasă pentru evitarea bolilor și obezității. Informațiile provin dintr-un document intitulat Ghiduri dietetice pentru americani 2020-2025 și menționează recomandări pentru o alimentație sănătoasă: un accent pe consumul de cereale, legume și produse lactate fără grăsimi și cu conținut scăzut de grăsimi, alimente cu un conținut scăzut de grăsimi saturate și o varietate de proteine conținute în fasole, carne de pasăre și carnea slabă. Grăsimile saturate sunt descurajate de organizațiile de sănătate publică și de aproape orice expert oficial. Dar cercetări recente arată că aceste informații sunt eronate.

De ani de zile ni se spune că grăsimile saturate sunt foarte dăunătoare și trebuie să le evităm. Alimente precum untul, ouăle și carnea roșie trebuie consumate cu moderație sau mai bine zis, deloc, conform organizațiilor de sănătate publică. Dar jurnalista în domeniul științific și autoarea Nina Teicholz face parte dintre acei scriitori pasionați de domeniul sănătății care aduce argumente potrivit cărora grăsimile saturate nu sunt atât de dăunătoare cum ni s-a spus.

„Grăsimile saturate provoacă boli de inimă? Argumentele au fost întotdeauna slabe”, a scris pe Twitter Teicholz. „Frica de aceste grăsimi a fost creată de American Heart Assoc (AHA) în 1961, pe baza unui studiu eronat”. 

Ea a distribuit un articol din revista Endocrinology, Diabetes and Obesity, care trece în revistă istoria privind „ipotezele despre alimentația potrivită pentru sănătatea inimii, de la sfârșitul anilor 1950 până în zilele noastre”, inclusiv dezvăluiri care nu au fost publicate în literatura științifică înainte. Asociația Americană a Inimii, cea mai mare organizație nonprofit din SUA, considerată vocea principală în ceea ce privește educația și conștientizarea despre bolile de inimă, a început să recomande în 1961 ca oamenii să evite grăsimile saturate și să le înlocuiască cu uleiuri vegetale polinesaturate, cum sunt uleiul de soia, uleiul de rapiță, de floarea-soarelui etc.

„Recomandarea AHA din 1961 de a limita grăsimile saturate este, fără îndoială, cea mai influentă politică de nutriție publicată vreodată, ajungând să fie adoptată mai întâi de guvernul SUA în 1980, ca politică oficială pentru toți americanii, și apoi de guvernele din întreaga lume, precum și de Organizația Mondială a Sănătății”, se arată în articol.

Totuși, au fost plătiți pentru a răspândi aceste informații. AHA a acceptat 20 de milioane de dolari (în valoarea de astăzi) ca finanțare de la Procter & Gamble, o corporație care produce și vinde cu succes uleiul Crisco. AHA a recomandat ca toată lumea să înlocuiască untul cu alternative „sănătoase pentru inimă”, precum uleiul vegetal sau uleiul Crisco.

„În ciuda recomandărilor Heart Assoc., studiile clinice originale «de bază» asupra grăsimilor saturate, din anii ‘60 și ‘70, nu au descoperit un efect al acestor grăsimi asupra mortalității din cauze cardiovasculare, asupra mortalității din toate cauzele și, în cea mai mare parte, asupra atacurilor de cord sau alte evenimente”, a scris Teicholz pe Twitter. „Rezultatele acestor studii, ale altor studii privind grăsimile saturate au fost ignorate, suprimate. De exemplu, faimosul studiu realizat la Framingham nu a găsit nicio legătură între grăsimile saturate și bolile de inimă. Acest studiu finanțat de guvern nu a fost niciodată publicat. Un alt studiu major cu rezultate contrare [celor promovate oficial] a rămas nepublicat pentru 17 ani”.

Abia la sfârșitul anilor 2000, oamenii de știință și jurnaliștii au început să reexamineze informațiile despre grăsimile saturate și să regândească legătura dintre unt, carne și ouă și menținerea sănătății și bunăstării generale. După cum subliniază Teicholz, comitetul de experți care au elaborat Ghidurile dietetice din 2020 „a constatat că 88% dintre studiile din propria lor analiză nu susțin” ideea că bolile de inimă sunt cauzate de grăsimile saturate. Totuși, comitetul a ignorat aceste date și a susținut că „dovezile împotriva grăsimilor saturate sunt «puternice»”.

Teicholz ne amintește că eliminarea grăsimilor saturate poate avea efecte dăunătoare asupra organismului, „pentru că înseamnă eliminarea unor alimente care conțin nutrienții cheie necesari pentru menținerea sănătății și pentru a avea copii sănătoși”.

„Este îngrijorător să realizăm că politica SUA de reducere a grăsimilor saturate a fost creată pentru bărbați de vârstă mijlocie care se tem de bolile de inimă. Niciodată nu am luat în considerare potențialele daune pentru femei și copii. Politica SUA privind grăsimile saturate nu a cântărit niciodată costurile față de beneficii și nu a reflectat niciodată datele științifice”, a conchis ea.

Nu este de mirare că atât de mulți oameni sunt mai sceptici ca niciodată față de organizațiile de sănătate publică și experții oficiali care pretind că dețin ultimul cuvânt cu privire la sănătate și nutriție, când există atât de multe dovezi că informațiile au fost cenzurate și chiar manipulate pentru a transmite un anumit mesaj astfel încât corporații precum Procter & Gamble să devină din ce în ce mai bogate.