ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bihor se află în pe poziția 10 în clasamentul județelor la numărul de cazuri de rujeolă. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a efectuat o analiză a situației numerice a cazurilor de rujeolă diagnosticate în anul 2017, comparativ cu numărul de vaccinări relizate la populația țintă. 

„În anul 2016 au fost diagnosticate în județul Bihor 24 cazuri de rujeolă, iar în perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 17 iulie 2017 au fost diagnosticate 256 cazuri de rujeolă. Considerăm că situația îmbolnăvirilor este îngrijorătoare pentru o boală prevenibilă prin vaccinare, datele existente relevă și o acoperire vaccinală deficitară”, informează DSP Bihor, printr-un comunicat de presă.

Acoperirea vaccinală este raportul între numărul de copii vaccinați și cei catagrafiați și se calculează, ca procent, pe tipuri de vaccin și pe grupe de vârstă. 

Astfel, în cazul vaccinului ROR, administrat împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei, acoperirea vaccinală până la data de 30 iunie a.c. era, în județul Bihor, de: 
- 67,2% la grupa de vârstă 9-11 luni; 
- 82,3% pentru grupa de vârstă 1-4 ani; 
- 72,2% pentru grupa de vârstă 5-9 ani.

DSP Bihor precizează că, „din cele 256 cazuri de rujeolă, 229 cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinați deloc sau incomplet (lipsește doza a II-a), iar la 27 cazuri s-au înregistrat la copii vaccinați corespunzător vârstei”. 

Conform autorităților sanitare locale, „motivele nevaccinării cazurilor diagnosticate au fost următoarele: 
35,37% (81 cazuri) - neînscriși la medicul de familie
• 29,69% (68 cazuri) - neprezentare la vaccinare; 
26,64% (61 cazuri) - nu are vârsta de vaccinare
• 3,49% (8 cazuri) - antecedente necunoscute; 
• 3,06% (7 cazuri) - contraindicație temporară de vaccinare; 
• 1,75% (4 cazuri) – refuz.”

Majoritatea cazurilor diagnosticate cu rujeolă sunt de etnie romă, cazurile fiind diagnosticate în următoarele localități: Oșorhei, Diosig, Cherechiu-Cheșereu, Ineu de Criș, Săcădat, Șilindru, Borod, Aleșd, Ghiorac.

„Conform cu metodologia stabilită de Ministerul Sănătății, personalul D.S.P. Bihor va analiza, în colaborare cu reprezentanții autorităților administrației publice locale și medicilor de familie, situația detaliată a persoanelor nevaccinate astfel încât să realizate acțiuni concrete de vaccinare, pentru a crește acoperirea vaccinală la populația din grupa de vârstă 0-9 ani. Scopul fundamental al activităților desfășurate este scăderea numărul de cazuri de îmbolnăvire prin rujeolă în perioada următoare la populația județului Bihor”, anunță DSP Bihor.