ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În spitale s-a ordonat retragerea dezinfectanților Hexi Pharma, dar nu au fost aduși peste tot alții în loc, iar zeci de medici anunță că nu vor mai intra în sălile de operație și amână intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente, anunță Evz.ro.

Ministerul Sănătății a dat, ieri, o informare prin care anunța că în cinci mari unități sanitare din țară se fac intervenții chirurgicale doar în regim de urgență.

Acestea ar fi: Spitalul Județean Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galați, Spitalul Județean din Olt, Spitalul Județean din Teleorman și Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din București.

„Au fost dispuse măsuri pentru remedierea situației cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine să se poată relua fluxul normal al activității chirurgicale”, anunță ministerul, dar sunt slabe șanse ca cineva să-i poată convinge pe medici să riște viața pacienților lor cu bună știință și pe propria răspundere.

Iar finalul comunicatului aruncă responsabilitatea direct în curțile DSP-urilor și ale spitalelor:

„Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să comunice unităților sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfășurarea serviciilor medicale în condiții de siguranță pentru pacienți, prin asigurarea cantităților corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma Hexi Pharma”.

Din cauza acestor măsuri, medicii au ajuns să practice medicina defensivă și  sunt obligați să prescrie doar antibioticele cele mai puternice, chiar pacienții le cer asta, din teama, și a unora și a celorlalți.

Doctorul Florin Chirculescu, chirurg la Spitalul Universitar de Urgență București explică ce înseamnă medicina defensivă și de ce s-a ajuns la ea.

„Ce-l interesează pe medic? Să meargă pacientul bine și, atunci când sunt situații care scapă de sub control, să poată arăta oricărei instanțe că a luat toate măsurile posibile astfel încât pacientul să fie în siguranță. Asta înseamnă medicina defensivă. Ea a apărut în Statele Unite, unde erau mulți pacienți care chemau în instanță spitalele, dacă nu le convenea ceva. Vă dau un singur exemplu: rata practicii de medicină defensivă pe Coasta de Est, adică zona Baltimore – Philadelphia, din SUA, este imensă. 90% dintre medicii de acolo practică medicina defensivă! În condițiile în care lângă Baltimore e și Harvardul, Ierusalimul medicinei mondiale. Și totuși există această practică (...). Se întâmplă deja lucrul acesta și la noi, la nivel de sistem”, spune chirurgul pentru Evz.ro.

Acesta explică în continuare și riscurile la care sunt supuși uneori pacienții, care pot fi mortale în unele cazuri.

„Tratamentele cu antibiotice puternice sunt, însă, extrem de scumpe și au efecte adverse care pot fi, în cazuri extreme, chiar mortale. Medicina defensivă vine la pachet cu costuri mari, iar în ceea ce privește tratamentul – cu selectarea unor populații bacteriene multirezistente, care duc la boli și mai grave, cu costuri și mai mari. La noi, toate costurile astea vor avea un impact extrem de nefast asupra practicii medicale, pentru că suntem săraci, foarte săraci. (...) Acum, la cel mai mic semn că pacientul are infecție, nu o să mai dăm Cefort, să zicem, la noi protocolul e Cefort plus Gentamicină, ci te apuci, frate, să-i dai Metronidazol. Dacă ți se pare că rezistă febra, treci la antibiotice mai forțoase decât acestea, Avelox – de exemplu. Nu ne convine? Mai avem de rezervă altele și mai tari”, explică dr. Florin Chirculescu.

Tot el ne explică și care sunt riscurile și repercusiunile acestor tratamente agresive.

„Nu există antibiotic pe care noi să-l dăm și care să nu vină la pachet cu efecte secundare. Orice antibiotic tare afectează ficatul, punem o mare povară asupra secreției hepatice și se excretă prin urină. Adică pune o altă mare povară asupra rinichilor și așa mai departe. Antibioticele cele mai sigure pentru om sunt penicilina, ampicilina, oxacilina, care au efecte secundare puține”.

Dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din București, susține că asistăm la ”o manipulare grosolană”.

„Eu, împreună cu alte, multe zeci de pacienți din toate structurile sociale, am fost operați recent la Floreasca (Spitalul de Urgență Floreasca din București, n.r.), de chirurgii care s-au spălat pe mâini cu ce aveau. Nici măcar unul nu a făcut vreo infecție după! Dacă ar fi fost cum se spune, muream toți sau aproape toți! Rușine pentru această manipulare grosolană! E clar că se vrea distrugerea sistemului de sănătate”, a scris dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din București, pe pagina sa de Facebook.