ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi elevi de liceu din județul Satu Mare, un băiat și o fată, care au împlinit recent vârsta de 18 ani, au cerut în instanțele de judecată aprobarea pentru a-și face operație de schimbare de sex și, implicit, pentru a-și modifica actele de identitate, potrivit informațiilor PresaSM.

Tinerii candidați la schimbarea chirurgicală a sexului sunt un băiat (care se consideră femeie) și o fată (care se visează bărbat). Aceasta din urmă a împlinit recent 18 ani, prima ei acțiune de după majorat fiind inițierea procedurii legale în vederea schimbării de sex.

Conform informațiilor PresaSM, Tribunalul Satu Mare a admis deja cererea privind efectuarea operației chirurgicale, urmând să se pronunțe și asupra modificării actelor de identitate.

Potrivit legislației, costurile operației de schimbare de sex sunt acoperite din bugetul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Motivul decontării unei asemenea operații este citarea unor studii de specialitate conform cărora transsexualismul (considerat a fi o afecțiune care nu are parte de dereglări psihice) ar avea ca unic remediu corelarea prin intervenția chirurgicală a fizicului uman cu trăsăturile psihice diametral opuse, spre deosebire de homosexualism și intersexualism. Pe de altă parte, în România multe operații și tratamente de strictă necesitate nu beneficiază de o decontare adecvată din partea C.N.A.S., instituție publică ce pare a avea alte priorități.

Procedura pe care o urmează o persoană care dorește să facă operație de schimbare de sex prevede cinci etape. În primul rând, aceasta trebuie să fie evaluată de medicul psihiatru cu diagnosticul de „tulburare de identitate de gen” sau „disforie de gen”. În al doilea rând, trebuie să facă un consult endocrinologic, în urma căruia să fie supusă unui tratament hormonal. În al treilea rând, se operează intervenția chirurgicală pentru schimbarea de sex. În al patrulea rând, se cere recunoașterea de către o instanță judecătorească a noii identități personale, adresându-se o cerere de modificare a actelor de identitate. În al cincilea rând, după pronunțarea unei hotătâri judecătorești definitive asupra modificării actelor de identitate ca urmare a schimbării sexului, autoritățile de Evidență a Populației înscriu mențiunile corespunzătoare pe marginea actelor de identitate, atribuie un nou C.N.P. și eliberează transsexualilor noile documente, care atestă redefinirea sexului acestora.

La finalul acestui lung proces, rezultatele sunt definitive iar persoana trebuie să și le asume și să trăiască potrivit lor, asta dacă nu va dori la un moment dat să reia procedurile în sens invers. De foarte multe ori, experiența statelor unde astfel de demersuri sunt la ordinea zilei a demonstrat că persoanele care au trecut prin demersuri de schimbare de sex pot fi afectate ireversibil de această experiență, având suferințe ulterioare și depresii ce avansează uneori până la sinucidere. Unii transsexuali perseverează în alegerea făcută, alții o regretă și revin la starea lor inițială, după cum relatează mărturia unui fost trangender, citată de portalul Știri pentru Viață.