ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În timpul nopții trecute, Hugo Wolff, cunoscutul coregraf și fondator al Companiei de Dans MICROBIS din cadrul Casei de Cultură a Studenților Sibiu, a murit la doar 53 de ani.

Hugo Wolff a colaborat cu Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște pe parcursul a peste 20 de ani. În 2012, pentru coregrafia spectacolului Hamlet, a primit premiul „coregraful anului” în Turcia.

Mâine, 29 august, actorii din Târgoviște se vor aduna în Sala Mare pentru a-și lua rămas bun de la acest important coregraf, potrivit turnulsfatului.ro. Înainte de această adunare, reprezentanții Teatrului Tony Bulandra au publicat un mesaj pe Facebook în care evocă amintiri și rememorează contribuția sa semnificativă în lumea artistică.

„Relația de colaborare și prietenie care a legat Teatrul Tony Bulandra Târgoviște de personalitatea coregrafului Hugo Wolff.

Hugo Wolff a venit de fiecare dată în armonizarea mișcării din spectacolele semnate de regizorul și scenograful Mc Ranin, prin momente coregrafice care sublimau mesajul în gesturi artistice.

Această prietenie artistică a debutat cu realizarea primelor spectacole de stradă din România, prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, și anume Divina Comedie și Giordano Bruno (2003), Satyricon (2004). Împreună au dus conceptul de parade și spectacole stradale monumentale și la Craiova, unde au elaborat producțiile: Visele lui Mihai Viteazul (2005), Noaptea Sfântului Dimitrie (2006), Carnaval venețian – paradă și spectacol monumental pe apă (2007), Lumea circului (2008). Colaborarea celor doi a însumat de-a lungul anilor și spectacolele Frida. Impresii (2007), prezentat la teatrele din Târgoviște și Deva, Sonata Kreutzer și Argonautas (2019), Evita – Tango (2022). Cu spectacolul Argonautas, Hugo Wolff a întreprins alături de echipa teatrului ample turnee în Portugalia și Coreea de Sud. La teatrul târgoviștean, Hugo Wolff a repurtat succese și alături de regizorii străini Kemal Bașar (Romeo și Julieta – 2007 și Hamlet – 2014), Suren Shahverdyan (Carmen – 2018), Jeungwoo Son (Livada de vișini – 2018). Pentru coregrafia spectacolului Hamlet a primit premiul pentru CEL MAI BUN COREGRAF în 2012, în Turcia. Cu regizorul Kemal Bașar a mai colaborat la realizarea spectacolului Moartea accidentală a unui anarhist, în 2012, la Teatrul de Artă Deva. În 2004, la Teatrul German de Stat din Timișoara realiza coregrafia spectacolului Regele Cymbelin, în regia lui Alexandru Hausvater. Acestea sunt doar câteva repere de pe bogata sa traiectorie artistică.

Hugo Wolff a fost nelipsit din toate cele unsprezece ediții ale Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului, BABEL, organizat de Teatrul Tony Bulandra Târgoviște. El era sufletul paradei care trezea și anima întreg orașul în chiar prima zi de festival. Generații de liceeni l-au cunoscut și au învățat de la el disciplina, îmbinată în mod neașteptat cu cea mai dăruitoare umanitate.

Cu exact o lună în urmă, pe 28 iulie, la Casa de Cultură a Studenților Sibiu, a reușit, alături de compania sa de dans, Microbis, care sărbătorea 30 de ani de existență, să își vadă împlinit visul unui spectacol coregrafic plenar, devenit acum, pe neașteptate, spectacol testamentar: Tinerețe fără bătrânețe… . Dacă ar fi avut răbdare în a-și împlini acest vis, poate ar mai fi stat un timp printre noi… oricând ai fi plecat, tot tânăr ai fi fost pentru noi!

Reprezentațiile spectacolului Argonautas, care începând cu data de 26 septembrie se vor constitui într-un turneu la Brăila, Chișinău, Târgoviște și București, îi sunt dedicate lui Hugo, acestui om disciplinat, inspirat, energic, dedicat, devotat, o forță. Acest artist va mișca în continuare, încă mult timp de acum încolo, pașii noștri pe scenă.

Cu dor și recunoștință,

Ai tăi târgovișteni.”

Printre cei care au ținut să transmită un mesaj de adio a fost și directorul Teatrului Național „Radu Stanca”, Constantin Chiriac:

„A plecat dintre noi un tânăr frumos și talentat pe care l-am cunoscut la fondarea Casei de Cultură a Studenților în decembrie 1992 – început de ianuarie 1993 și căruia i-am încredințat formarea unei trupe de dans modern, ce avea să devină una din cele mai importante companii de dans contemporan din România – trupa Microbis.

Hugo Wolff a fost un dansator, un balerin de o ținută și frumusețe cu totul aparte, un coregraf inspirat, care a unit generații de tineri în jurul ideii de frumos și de posibilitate de a visa cu ajutorul dansului.

Pleacă astăzi nedrept de repede și lasă în urmă o echipă care îi va păstra dorul.

Drum cu lumină, Hugo!”, a scris directorul Teatrului Național „Radu Stanca”.