Dosarul electronic de sănătate, deja obligatoriu în România, creează premisele unor derapaje etice fără precedent în sistemul sanitar, scrie Economica.net.

„Pacienții nu au dreptul să refuze nici includerea în dosar a unor informații care, dacă ajung pe mâna unor medici sau funcționari de rea-credință, le pot aduce grave prejudicii. Dosarul permite accesul furnizorilor de servicii medicale la informații sensibile despre pacienți: tulburări psihice, infectarea cu HIV, boli cu transmitere sexuală”, notează sursa citată.

Deși CNAS asigură că toate datele pacienților sunt securizate, realitatea arată că  softurile cu care se operează în dosarele electronice ale pacienților sunt extrem de vulnerabile în fața atacurilor electronice.

„În anul 2012, oficialii Spitalului Universitar Howard din Washington au recunoscut că informațiile medicale din dosarele electronice a peste 34.000 de pacienți ai spitalului au fost furate. Un funcționar al spitalului a avut acces la aceste informații și le-a salvat pe laptopul său. Câteva săptămâni mai târziu, același spital a anunțat că o funcționară a spitalului a abuzat de poziția pe care o avea în spital pentru a obține acces la numele și adresele pacienților, pe care ulterior le-a vândut”, arată Economica.net.

Sursa citată precizează că „Dreptul pacientului la intimitate și la confidențialitatea tuturor informațiilor legate de afecțiunea ar putea fi suprimat odată cu înregimentarea în sistemul dosarului electronic de sănătate”.
 
Articolul integral poate fi citit AICI.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews