ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!

Academicianul profesor doctor Leon Dănăilă s-a născut la 1 iulie 1933, în orașul Darabani din județul Botoșani. Este considerat a fi cel mai bun neurochirurg din Europa și se află, alături de Einstein, printre cele 500 de genii ale secolului 21. După ce a introdus microscopul operator și a făcut primele operații pe creier cu laser în România, a scăzut rata mortalității de la 50-60% la doar 3-4%.
 
Este membru al Academiei Române, al Academiei de Științe Medicale și a altor zeci de academii și societăți științifice din lume. La cei 82 de ani, operează și astăzi, la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gheorghe Marinescu” din București.

Pe lângă extraordinarele sale abilități și cunoștințe în domeniul medical, doctorul Leon Dănăilă este și un om foarte credincios.

Acesta se consideră "cel mai sărac medic din lume", dar "cel mai bogat din punct de vedere spiritual.

"Am iubit oamenii! Când iubești ceva, îți dai și viața pentru acel lucru. De aceea am scris și pe ușă: „Consultațiile sunt gratuite!” Nu iau de la nimeni nici un ban, nu fac avere. Sunt cel mai sărac medic din lume, dar cel mai bogat din punct de vedere spiritual. Pentru cercetare și pentru tot ce am făcut trebuie să faci niște sacrificii. Am sacrificat concedii, sfârșitul de săptămână, sărbătorile legale. Am citit, am scris și așa am reușit să-mi anihilez oarecum temerea că sunt mai sărac din punct de vedere material", a spus reputatul medic într-un comunicat primit la redacție.

Dr. Leon Dănăilă afirmă că toate sacrificiile făcute în cariera sa au meritat.

"Eu zic că a meritat, eu sunt mulțumit pentru că ajut oamenii. Și Hristos a sacrificat tot pentru oameni. Eu sunt credincios și când am situații mai deosebite mă rog. Credința este foarte importantă pentru a progresa. Dacă ai încredere în ceva, ai încredere în tot. Dacă nu crezi în Dumnezeu înseamnă că nu crezi în nimic și ești un om pierdut", a declarat doctorul Dănăilă.


Academicianul afirmă că școala românească de neurochirurgie este în continuare de calitate, dar e nevoie de investiții atât în cercetare sau tehnica operatorie.

"Este foarte bună neurochirurgia noastră. Și în România se poate face știință, tehnică operatorie foarte bună, cercetare, dar mai greu, pentru că nu finanțează nimeni. Eu singur m-am luptat, singur m-am dus în locuri străine și am avut diferite probleme de întâmpinat, pe care le-am rezolvat cu corectitudine și credință", a continuat el.
 
Profesorul a descoperit o nouă celulă în creier, iar acum colaborează cu specialiști străini pe acest subiect.
 
"În 2000 am descoperit această celulă și am studiat-o din 2005 cu un biolog, Viorel Păiș. Ulterior am publicat vreo 14 atlase și niște lucrări în reviste de specialitate. N-a apărut încă nimic, nici pro, nici contra. Eu o studiez în continuare, ca să lămuresc această problemă. Am luat legătura și cu alți specialiști din alte țări și sunt pe o cale de a face lămurită prezența acestei celule, dar durează", a spus dr. Leon Dănăilă.