ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Progresele în domeniul îngrijirii obstetrice moderne în SUA a avut un impact major în reducerea ratelor de decese materne de-a lungul mai multor decenii. Acum are loc însă o inversare a acestor tendințe, scrie Dr. Peter A. McCullough, pe blogul său, unde prezintă date recente alarmante. 

De la începutul pandemiei au existat rapoarte cu rezultate mixte privind mortalitatea în rândul gravidelor cu infecție COVID-19 și după vaccinarea anti-COVID-19. Din păcate, multe femei au fost expuse la ambele în 2021 și ulterior.

CDC raportează că 65% dintre femei au primit un vaccin - majoritatea înainte de concepție și restul în timpul sarcinii. Aceasta deoarece CDC a sfătuit femeile însărcinate să-și asume acest risc fără a exista asigurări cu privire la sănătatea mamei sau a bebelușului în timpul sarcinii.
 
Acum, CDC raportează rate record de decese materne în 2021, comparativ cu deceniile anterioare, iar raportul lui Hoyert și colab. a arătat o creștere treptată a deceselor în timpul sau la scurt timp după sarcină. În toate grupurile se constată această creștere, dar cel mai grav este afectat grupul femeilor afro-americane.


Vaccinarea anti-COVID-19 în rândul gravidelor cu vârsta între 18 și 49 de ani, în funcție de rasă și etnie, și data raportată la CDC - Vaccine Safety Datalink, Statele Unite, accesat la 10 aprilie 2023

Hoyert, CDC, Ratele de mortalitate maternă în Statele Unite, 2021

În timp ce blocajele, accesul redus la îngrijirea prenatală și o varietate de alți factori ar putea fi legate de aceste rezultate, din raportul CDC lipsesc intenționat referirile la expunerile majore 1) COVID-19 acut care se poate să fi avut un rol în 2020 și 2) vaccinarea COVID-19, răspândită la 65% dintre mame în 2021. CDC trebuie să înceapă urgent cercetarea tuturor datelor privind cazurile de COVID-19 și vaccinare pentru evaluarea epidemiologică a acestor tendințe alarmante. 

Mortalitatea în rândul femeilor însărcinate ar trebui să fie o prioritate pentru cercetătorii în domeniul sănătății publice.