ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Copiii trebuie să iasă, să se joace, să alerge, iar probabil că data de 15 mai este o dată rezonabilă pentru România, spune prof. dr. Alexandru Rafila: „Trebuie să ne gândim și la persoanele vârstnice, care trebuie încurajate să facă mișcare în cursul serii, când circulația este redusă”, informează Mediafax.

De mai bine de o lună copiii României stau în casă. Medicii spun că sănătatea lor poate fi afectată din cauza lipsei mișcăriii și a soarelui. În Spania premierul are de gând să relaxeze această restricție din 27 aprilie, astfel încât copiii să poată lua aer curat.

„Cred că și în România trebuie gândită o astfel de măsură, probabil că nu tot din 27 aprilie, pentru că, știți, evoluția epidemiei în țara noastră are un decalaj de circa 3 săptămâni față de Spania, 2-3 săptămâni, probabil că 15 mai este o dată mai rezonabilă pentru România, dar cred că acest tip de gândire este unul corect”, e de părere Alexandru Rafila.

Profesorul Rafila spune că și vârstnicii ar trebui să iasă afară, însă, deocamdată aceste schimbări nu sunt reglementate oficial.

„Copiii, sigur, în timpul zilei trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge, să facă mișcare, dar probabil că trebuie să ne gândim un pic și la persoanele vârstnice, care să fie încurajate eventual să facă plimbări, să facă mișcare, în cursul serii, când circulația este redusă”, a mai precizat profesorul Alexandru Rafila.

Cel mai recent raport al OMS arată că pașii de ridicare a restricțiilor trebuie să fie făcuți gradual, cu intervale de timp pentru a evalua impactul lor. Ideal ar fi un interval de minim două săptămâni – care corespunde perioadei de incubație a virusului - între fiecare măsură de restricție ridicată.