ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prof.Univ.Dr.Vasile Astărăstoae, fost  președinte al Colegiului Medicilor din România, a declarat că deși susține vaccinarea, în cazul anumitor boli această procedură nu este eficientă, iar iar riscurile și efectele adverse au devenit mai frecvente. Astărăstoae susține că unele vaccinuri nu sunt atât de sigure și acuză marile companii farmaceutice că au introdus tehnologii care fac ca unele vaccinuri să nu fie sigure.

„Se discută despre siguranța vaccinurilor, pentru că-s din ce în ce mai periculoase, pentru că apar accidente, incidente, reacții adverse. Eu am vaccinat peste 4000 de persoane când făceam medicină clinică și nu am avut nici un accident și nici un incident.  Acum, când am auzit că există o mișcare anti-vaccinistă, am vrut să sar 10 metri în sus să o combat. După care am spus să mă interesez întâi. Și am văzut că numărul de accidente, incidente grave a crescut foarte mult din cauza schimbării modului de producție a vaccinurilor. Pentru a crește productivitatea, firmele de medicamente au introdus alte tehnologii, trialurile clinice sunt făcute pe un număr mai mic de oameni și atunci poate să apară un risc, așa cum s-a întâmplat cu vaccinul pentru așa-numita grupă porcină de tip A H1N1, când au apărut multe accidente. De exemplu în Marea Britanie au fost peste 120 de cazuri de narcolepsie din cauza acestui vaccin”, a spus Vasile Astărăstoae la Medika TV.

Specialistul a spus că vaccinurile trebuie administrate după ce se ia în calcul raportul dintre beneficii și riscuri. Din acest punct de vedere, vaccinul anti polio sau anti difterie trebuie acceptat fără rezerve, dar nu același lucru se poate spune și despre coronavirus.

„Eu fac o posologie a riscului. Dacă pe mine mă întreabă o persoană dacă să se vaccineze împotriva poliomielitei, eu răspund: categoric da! Pentru că riscul bolii e mult mai mare decât riscul unui accident, incident sau efect advers  care e în cazul vaccinului. Dacă mă întreabă de vaccinul antidifteric, răspund da, pentru că, la fel, riscul bolii e mai mare. Dacă mă întreabă de vaccinul antigripal, spun nu. Spun nu, pentru că vaccinul antigripal e făcut pe o prognoză. În urmă cu 2 ani, de exemplu, nu s-a nimerit tulpina de vaccin și asta a făcut ca doar 18% dintre persoanele vaccinate să fie protejate pentru gripă. Iar dacă mă întreabă de vaccin pentru coronavirus eu spun nu. Eu nu mă vaccinez, iar persoana care mă întreabă poate lua ce decizie vrea”, a spus Vasile Astărăstoae.

Profesorul Astărăstoae este unul dintre semnatarii de marcă ai apelului medicilor care cer deputaților să nu voteze o lege a vaccinării obligatorii, așa cum ActiveNews a informat în aprilie.

De asemenea, fostul șef al Colegiului Medicilor din România și-a exprimat, de mai multe ori, îndoiala privind gravitatea noului coronavirus.