ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputaţii au aprobat, miercuri, cu 98 voturi "pentru" şi 77 "împotrivă", un amendament al PNL privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei, după ce acest amendament a fost respins marţi în Comisia de muncă.

Imediat după vot, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a solicitat o pauză de consultări.

După pauza de consultări, Neacşu a cerut, în plen, verificarea prezenţei deputaţilor, prin apel nominal, arătând că a constatat "cu neplăcută surprindere" că o bună parte dintre deputaţi a ales să nu fie în sală.

Proiectul de aprobare a ordonanţei, care cuprinde mai multe prevederi, urmează să fie supusă votului final la ora 15.00.

 
costa peste 60 de milioane de euro, nu se găsesc bani pentru investiţii în copii, anunţă Digi 24.

Dublarea alocaţiei pentru copii, măsură propusă de PNL pe vremea când era la guvernare, e la un vot distanţă de respingere. Deputaţii din Comisia de Muncă au discutat despre acest subiect, avizându-l negativ, pe motiv că bugetul nu are bani pentru aşa ceva.

Ar însemna un efort bugetar de circa 1,7 miliarde de lei pentru cei 3,4 milioane de copii între 2 şi 18 ani, efort bugetar pentru care în momentul de faţă, împreună cu Ministerul de Finanţe, nu am găsit încă o soluţie”, a spus Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Alocația de stat din România este cea mai mică dintre toate cele 28 de state ale Uniunii Europene. Doar 9 euro, faţă de 13 - la vecinii bulgari, şi 63 de euro în Ungaria.

„Puteau să gândească un plan de implementare graduală, pe o perioadă de trei ani sau cinci ani. Crearea unui sistem de plăţi, numai pentru produse destinate creşterii, îngrijirii sau dezvoltării copiilor şi educaţiei”, a spus George Roman, reprezentant al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Concret, ar fi vorba de un sistem de bonuri valorice, care ar putea fi folosite doar pentru hrană, rechizite sau haine. Propunerea a fost eclipsată de meciurile politice dintre Putere şi Opoziție.

Între timp, părinții termină repede de socotit pe ce dau 42 de lei: „10 pamperși și două kilograme de banane și s-a dus alocația”, potrivit unui părinte.