ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Săptămâna aceasta s-a anunțat oficial implantarea de către Neuralink a primului cip într-un creier uman. Deși majoritatea oamenilor aplaudă inovația ca fiind în beneficiul omenirii, sunt multe îngrijorări care merită luate în considerare. De asemenea, există multe dovezi că nu este prima dată când un om primește un astfel de implantat, potrivit Dr. Ana-Maria Mihalcea, care oferă detalii pe blogul său, comentând vestea anunțată de Elon Musk.  

Potrivit CNN:  

Neuralink lucrează de jumătate de deceniu pentru utilizarea implanturilor care să conecteze creierul uman la un computer, dar compania s-a confruntat cu un control după ce o maimuță a murit în 2022, în timpul unui test prin care animalul era determinat să joace Pong, unul dintre primele jocuri video. În decembrie 2022, angajați au declarat pentru Reuters că [Neuralink] se grăbește să intre pe piață, ceea ce a dus la moartea prin neglijență a animalelor și la declanșarea unei investigații federale. În mai anul trecut, Neuralink a primit aprobare din partea FDA pentru studii clinice pe oameni, iar câteva luni mai târziu, startup-ul a început să recruteze pacienți cu tetraplegie cauzată de leziuni ale măduvei spinării cervicale sau scleroză laterală amiotrofică (ALS). Testul face parte din ceea ce Neuralink numește a fi „Studiul PRIME”, prescurtare pentru „Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface” (Interfață precisă creier-calculator implantată robotic).

Studii DHS (Departamentului de Sănătate din SUA) cu privire la dispozitive invazive pentru modularea creierului sunt deja în desfășurare.

Aici poate fi citită o analiză a Dr. Ana-Maria Mihalcea cu privire la cipuri cerebrale implantate în 2011 („nanomașini”). Doctorița trimite și către un link despre implanturile ilegale: „Aceste dispozitive sunt dezvoltate la NIH (Institutul Național de Sănătate), sub Dr. Bruce Tromberg, și finanțate de DARPA. DARPA încheie contracte cu companii private pentru a produce mii de dispozitive de acest tip. Implanturi ilegale și [implantate] fără consimțământ.”

Unui cercetător, Bob Boyce, i s-au implantat în secret două cipuri VeriChip, care au fost îndepărtate în 2010, după ce acestea au creat leziuni canceroase: 


De asemenea, aici este un dosar penal intentat împotriva NIH pentru implantarea ilegală a unei proteze neuronale


O companie din Wisconsin urmează să devină prima companie din SUA care va microcipa angajații. Three Square Market se oferă să implanteze gratuit microcipuri de identificare prin radiofrecvență (RFID) în mâinile lucrătorilor și susține că toată lumea va face asta în curând. 

Vrei să intri în biroul tău, să urci într-un autobuz sau poate să cumperi un sandviș? Cu toții suntem obișnuiți să facem toate astea glisând un card. Dar la Epicenter, un nou bloc de birouri de înaltă tehnologie din Suedia, dorește o abordare diferită - un cip sub piele.

Felicio de Costa, a cărui companie are birourile în această clădire, ajunge la ușa din față și își apropie mâna de ea pentru a intra. Înăuntru face același gest pentru a intra în spațiul de birouri pe care l-a închiriat și, de asemenea, doar fluturând mâna poate opera fotocopiatorul.

Poate face toate acestea pentru că are implantat în mână un mic cip RFID (identificare prin radiofrecvență), cam de mărimea unui bob de orez. În curând, și altor angajați dintre cele 700 de persoane care sunt așteptate să ocupe complexul li se va oferi șansa de a fi cipate. Pe lângă accesul la uși și fotocopiatoare, li se promit servicii suplimentare pe termen lung, inclusiv posibilitatea de a plăti în cafenea doar cu o atingere a mâinii.

„Merită investigate metode prin care să poată fi identificate astfel de microcipuri, întrucât s-a demonstrat că au avut loc cazuri de implantare ilegală [de cipuri în] oameni” - încheie Dr. Mihalcea.