ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste o mie de femei din mediul rural vor beneficia de examinări medicale gratuite în vederea depistării cancerului de sân, în cadrul unei campanii naționale, informează Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Pe 24-25 octombrie, caravana cu medici rezidenți și studenți care efectuează testele se va afla în comuna Izvoarele din județul Giurgiu, se arată într-un comunicat transmis, luni, de FABC. 

Primele examinări au avut loc deja în 10 și 11 octombrie în comuna doljeană Valea Stânciului.

Potrivit FABC, cancerul de sân este cel mai frecvent întâlnit neoplasm al femeilor, reprezentând 25,2% din totalul cazurilor de cancer. În România procentul mortalității cauzate de această boală este de 36%, mai mare decât media europeană (29%) și cea mondială (31%).

În România, cele mai multe femei depistate cu neoplasm ajung la doctor în stadiul doi sau trei al bolii. Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural, unde și accesul la informație este limitat, precizează sursa citată.

Caravana la sate face parte dintr-o campanie națională anuală a FABC, aflată deja la ediția a VII-a.

În vederea prevenției, femeilor li se recomandă ca, până la împlinirea vârstei de 40 de ani, să efectueze o dată la trei ani vizite la medic pentru controlul sânilor. După vârsta de 40 de ani, examinările sunt recomandate o dată pe an.

În comunicatul FABC se mai precizează că, după vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.