ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România se confruntă de câțiva ani cu un deficit al numărului de medici. Acest lucru se datorează exodului masiv al cadrelor medicale care aleg slujbe mult mai bine plătite în Vest.

Pentru a opri acest fenomen, mai mulți parlamentari vor să inițieze un act normativ prin care să-i oblige pe absolvenții de Medicină să lucreze minim 5 ani în România și să-i facă să își pună în practică cunoștințele dobândite pe băncile facultății în folosul pacienților din România, scrie Libertatea..

Cei care vor pleca înainte de acest termen vor fi obligați să restituie statului banii cheltuiți cu școlarizarea lor, la fel cum se întâmplă cu absolvenții școlilor de poliție sau armată, care, dacă nu muncesc 5 ani în domeniu, plătesc costurile pregătirii lor.

Totodată, parlamentarii vor introduce în lege și un articol prin care statul,respectiv ministerul sănătății va fi obligat să asigure fiecărui absolvent de medicină un loc de muncă și după terminarea rezidențiatului.

Potrivit datelor oficiale, pe harta României este greu să găsești în momentul de față un spital cu toate posturile ocupate. În total, România are un deficit de aproximativ 13.000 de medici, o cifră echivalentă cu cea a cadrelor medicale plecate în străinătate la muncă