ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când vorbește despre Spitalul Colentina, dr. Bogdan Andreescu folosește verbele la timpul prezent sau viitor. Persoana întâi, plural. „Facem”, „vom aduce”, „vom reuși”... El e încă acolo, în mijlocul visului său, doar pe jumătate împlinit. Deși, din ziua de 9 ianuarie, Bogdan Andreescu nu mai este manager al Spitalului Colentina.

A fost demis prin decizia Gabrielei Firea, primar general al Capitalei, pentru că pacienții ar fi tremurat de frig în saloane. O singură dimineață... „Ȋn perioada 01.01.2017- 09.01.2017, pentru adresa Șoseaua Ștefan cel Mare 19 - 21, Sector 2, București, a fost înregistrată o sesizare în data de 08 ianuarie 2017”, preciza RADET, în urma unei solicitări trimise de ActiveNews.

„Eu nu au fost demis pentru țeava RADET”, spune dr. Bogdan Andreescu. „Nu are doamna primar general niciun conflict cu mine. A fost un conflict pe care eu nu l-am mai gestionat cum trebuie. Conflictul este cu structura dură a UMF (n.r. – Universitatea de Medicină și Farmacie).” „De ce exista acel conflict?”, îl întreabă cineva din sală. Dr. Andreescu zâmbește și privește spre panoul unde el sintetizase, pentru presă, toată modernizarea Spitalului Colentina. „Niciuna din noile secții nu este umefistă”, explică el.

Dr. Bogdan Andreescu a adus în Colentina nu doar idei, bani, materiale de construcții pentru reamanajarea vechilor paviloane sau aparatură de ultimă generație, ci și medici specialiști tineri. 

Iar în ultimii 15 ani, spitalul a trecut prin transformări succesive, au apărut noi departamente (cardiologie intervențională, hematologie, gastroenterologie, pneumologie, reumatologie, ATI nivelul 1, neurochirurgie, urologie, chirurgie plastică, recuperare neuromotorie, neurologie 2, dermatologie, oncologie, anatomie patologică), cele mai multe dintre ele rupte din vechea clinică.  

Departamentele tradiționale ale spitalului au fost consolidate și calibrate după principiul cererii și ofertei, iar aici a fost creat unul dintre cele mai puternice centre de cercetare medicală din țară. Astăzi, Colentina numără 851 de paturi și este al doilea spital ca mărime din Capitală, după Spitalul Municipal.


Ȋnsă managerul care a reușit să facă asta a fost demis din funcție, pentru că într-o dimineață geroasă apa caldă n-a mai avut presiune în calorifere. Dr. Bogdan Andreescu spune că a înțeles contextul în care a fost luată această decizie, pe care nu are de gând să o conteste în instanță. Oricum, el se afla pe final de mandat.

„Contractul meu la Colentina se încheia în martie 2017. Nu mai voiam să fac pe directorul la Colentina, voiam să lucrez într-un proiect mult mai mare, care însemna reorganizare de spitale într-un super-spital, pe care eu l-am denumit Spitalul Metropolitan”, spune dr. Andreescu. „Eu cred că viitorul și soluția pentru România ar fi un super-spital, cât 7-8 spitale regionale la un loc. De ce ne trebuie un spital atât de mare? Pentru că România este o țară săracă. Și un spital atât de mare este capabil să industrializeze costurile de producție ale actului medical.” 
       
Spitalul Metropolitan, „super-spitalul”, cum îl numește dr. Andreescu, este un soi de oraș medical ce are, în loc de secții, centre de excelență de profil.

Și, lucru extrem de important, dr. Andreescu spune că spitalul poate fi construit, în timp, fără ca autoritățile locale să cheltuie vreun ban. Soluții sunt. Primăria Capitalei deține, pe lângă actualul teren al Spitalului Colentina, și terenul pe care se află acum Uzina de reparații vagoane (RATB). E o suprafață de circa 3 ori mai mare decât cea pe care e amplasat spitalul actual. „Dacă PMB va ajunge la concluzia că poate reloca aceasta uzină de reparații vagoane din mijlocul Bucureștiului, atunci putem avea acest imobil pentru această destinație. Iar strada Grozovici ar putea deveni artera internă a acestui oraș medical”, spune dr. Andreescu. 

Noul Spital Metropolitan din București ar fi cel mai mare din Europa. Și ar putea trata pacienții inter-disciplinar, exact așa cum se face în clinicile din Turcia sau la AKH Viena. 

Proiectul a fost depus la Primăria Capitalei. Apoi, Bogdan Andreescu a fost demis de la conducerea Spitalului Colentina. Și-n timp ce el și-a luat concediu, noua administrație îi verifică activitatea și fiecare virgulă din actele întocmite ca director, punând sub semnul întrebării și al incertitudinii tot ce s-a făcut până acum.

Pe 27 martie, dr. Andreescu se va întoarce la serviciu, în Secția de Chirurgie Plastică din Colentina. Și, deși atunci când vorbește despre sufletul și energia pe care le-a investit acolo încă mai folosește timpul viitor, el nu știe acum ce va face mai departe.   

„O să văd ce îmi rezervă viața”, spune el. „Sper doar ca lumea să mă reconsidere și sper ca spitalul să fie ok. Altfel, ar fi păcat de tot ce s-a întâmplat.”