ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Problemele de la Clinica de Transplant din cadrul Spitalului Sfânta Maria au declanșat un val de replici între Gabriela Firea și Vlad Voiculescu. Primarul General al Capitalei a lansat acuzații extrem de grave și l-a somat pe Ministrul Sănătății să deblocheze bugetul pentru a se putea face operații la această clinică.

Firea a susținut, nici mai mult, nici mai puțin decât că au fost duși plămâni la Viena, în loc să fie folosiți aici.

„Să nu îi mai trateze pe români ca pe niște sclavi domnul ministru al Sănătății. Guvernul tehnocrat a făcut presiuni politice asupra agenției de transplant? Domnul ministru aruncă cu fraze aiurea în spațiul public. Au fost duși plămâni la Viena în loc să fie folosiți aici, pentru români. Dumnealui să deblocheze bugetul pentru a se face operații la Spitalul Sf Maria din București. Între timp, cât domnul Voiculescu face ping-pong cu PNL, mor oameni. Așteaptă pe listă să le vină rândul la operație”, a declarat Gabriela Firea, pentru România TV.

Anterior, Firea a susținut că municipalitatea a plătit circa 5 milioane de euro pentru dotarea acestei clinici, dar că ea nu funcționează din motive strict birocratice.

Ea i-a solicitat Ministrului Sănătății, printr-o scrisoare deschisă, să urgenteze măsurile necesare pentru operaționalizarea acestui tip de transplant, „pentru a nu se mai întâmpla să avem decese în rândul persoanelor aflate pe lista de așteptare”.

În replică, Voiculescu a transmis că așa cum el nu este specialist în transplant pulmonar, nici Firea nu este, deci nu sunt ei în măsură să decidă pe această speță. Specialiștii sunt cei care se pot pronunța și, de aceea, Ministrul a publicat pe Facebook opinia profesorului doctor Ioan Cordoș, șeful comisiei de chirurgie toracică a Ministerului Sănătății:

„Centrul de la Sf. Maria nu are pneumologii și infrastructura necesară de urmărire a pacientului transplantat. Din punct de vedere chirurgical ar putea fi aduși medici de afară care ar putea să facă acest transplant, tehnic vorbind, doar tehnic, dar fără nici o îndoială a doua zi pacientul ar muri. Dacă nu avem centre de urmărire procedeul este sortit eșecului. Despre asta este vorba. Să trecem de la spectacol la lucruri esențiale. Viața pacientului. Ca spectacol suntem cei mai buni”.