ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, la finalul ședinței Guvernului, că medicii de familie vor putea transmite documentele necesare offline, în baza unui ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cazul în care sistemul informatic al instituției nu funcționează.

”Am creat astăzi, printr-o Hotărâre de guvern, posibilitatea ca președintele Casei să emită un ordin, așa încât atunci când sistemul online nu funcționează corespunzător, totuși medicii de familie, farmaciile, spitalele care prestează un serviciu, eliberează un medicament să poată transmite documentele relevante într-un sistem offline atunci când sistemul informatic nu funcționează și, evident, vina nu poate fi atribuită lor”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Pentru a fi evitată apariția de disfuncționalități în accesul asiguraților la serviciile medicale, atunci când se produc întreruperi în funcționarea Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS), Guvernul a modificat și completat două acte normative.

Potrivit măsurilor aprobate de Executiv, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) constată și comunică, prin publicarea pe site-ul propriu, întreruperile în funcționarea PIAS. În astfel de cazuri: serviciile și dispozitivele medicale, inclusiv cele din cadrul programelor naționale de sănătate curative, se acordă offline; furnizorii de medicamente eliberează în sistem offline medicamentele din prescripțiile medicale online și offline.

Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar în regim online.