ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Executivul a decis sâmbătă că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici să se facă pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20/2016, începând din 1 octombrie, iar cele 100 milioane de lei necesare pentru asta vor veni din "eficientizarea resurselor deja existente”.

Ministerul Sănătății da asigurări că acești bani suplimentari nu afecteză prognozele de deficit bugetar. 
"Creșterea veniturilor pentru gărzi va fi finanțată printr-un control mai strict al cheltuielilor și prin măsuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanță de Urgență conform discuțiilor avute în Guvern", precizează Ministerul. "Garda obligatorie" pe timp de noapte va beneficia de un spor de 25% pentru timpul lucrat.

Potrivit Honews, din cauza tensiunilor legate de plata gărzilor suplimentare, Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgență din Capitală decisese ca medicii să nu mai asigure gărzile începând de luni, în semn de protest față de felul în care sunt plătite orele suplimentare și gărzile pe timpul nopții și în zilele nelucrătoare. De asemenea, Colegiul Medicilor atrăsese atenția că activitatea spitalelor ar riscă să fie blocată, că urmare a nerezolvarii problemei gărzilor.