ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


COVID-19 trebuie menționat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces, arată INSP, anunță Agerpres.

Potrivit sursei citate, Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat vineri definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus.

Astfel, potrivit INSP, caz suspect este orice persoană cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respirației)) sau orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie. Tot caz suspect este și orice persoană cu infecție respiratorie acută severă (SARI) - febră sau istoric de febră și tuse, dar și dificultate în respirație (scurtarea respirației) și care necesită spitalizare peste noapte.

Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani, care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

În ceea ce privește decesul la un pacient confirmat cu COVID-19, INSP precizează că nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportată ca și cauza a decesului, independent de condițiile medicale preexistente care se suspectează că au favorizat evoluția severă a bolii.

COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces, arată INSP.