ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sunt spitalele din România ante-camere ale morții, așa cum susțin unii gazetari? Sunt pacienții din alte țări mai bine protejați de infecțiile nocozomiale? În Italia decesele cauzate de infecțiile contractate în spital sunt mai numeroase decât cele provocate de accidentele rutiere. Au fost 5.000 de morți, față de 3.381 de decese ca urmare a accidentelor rutiere, doar în 2014. 

Datele au fost prezentate de experții Asociației Microbiologilor Clinici Italieni - AMCLI, la ultimul Congres național care s-a ținut la Rimini, informează Gazeta Românească
La nivel european, numărul persoanelor infectate în spitale este de 4 milioane anual, cu circa 37.000 de decese.

„Această tendință în continuă creștere este cauzată pe de-o parte de marea capacitate de evoluție a bacteriilor, capabile să se modifice și să devină astfel și mai rezistente la tratamentele cu antibiotice disponibile la acest moment”, explică microbiologii. „În același timp, industria farmaceutică face față cu greu vremurilor, pierzând oportunități importante”. 
AMCLI subliniază „importanța supravegherii rezistențelor la antibiotice și diagnosticarea precoce a acestora, activități indispensabile atât pentru a asigura terapia cea mai eficace, cât și pentru a limita cheltuielile care cresc în mod exponențial”.

O confirmare a „dinamismului bacteriologic” s-a înregistrat recent, prin identificarea unei tulpini de Enterobacter cloacae, izolată într-un spital din sudul Italiei. Bacteria, ultrarezistentă la antibiotice, produce două enzime diferite, dintre cele mai periculoase (OXA-48 și NDM). Descoperirea a fost făcută de microbiologii de la Spitalul Careggi din Firenze.

Însă cea mai mare îngrijorare a microbiologilor clinici este „expansiunea de neoprit a bacteriilor multirezistente, chiar și în afara mediului spitalicesc. RSA și centrele de asistență sunt tot mai des locuri de colonizare a unor microorganisme periculoase responsabile de infecții grave”. 

Conform unui studiu de supraveghere efectuat de AMCLI la nivel național, aproape 8% dintre klebsiellele izolate de la pacienți care nu au fost internați în spital sunt rezistente la majoritatea antibioticelor.

AMCLI susține că un serviciu medical realmente eficace și sustenabil din punct de vedere financiar ar fi posibil doar dacă s-ar apela mai mult la diagnoză și la medicina de laborator preventivă, care poate să definească, în baza unor date certe, tratamentul antibiotic cel mai eficient, în funcție de profilul pacientului și de infecția în curs.