ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viețile mai multor persoane cu dizabilități din Scoția „nu au meritat să fie salvate” în timpul pandemiei, fiind impuse în secret ordine de interzicere a resuscitarii (DNR), potrivit unei anchete, citate de Daily Mail

Pe măsură ce Covid a început să se răspândească, persoanelor cu dizabilități li s-a cerut chiar să semneze că sunt de acord cu ordinele, prin care medicii erau informați că nu doresc să le fie salvate viețile în caz de urgență. Alte persoane nici măcar nu erau informate că sunt vizate de un astfel de ordin.

Directorul executiv al organizației de caritate Glasgow Disability Alliance, Tressa Burke, a spus anchetatorilor scoțieni că unii dintre membrii organizației sale au fost lăsați să stea atât de izolați în timpul blocajelor încât se temeau că trupurile lor nu vor fi descoperite dacă vor muri acasă.

Prezentând dovezi, Burke a spus: „Unii oameni aflau despre DNR pe măsură ce termenul pentru operația lor se apropia, alții au aflat despre acesta în timp ce erau în spital. Astfel că oamenii erau total îngroziți și au simțit că viețile lor nu contează.

Chiar felul în care se descria situația atunci când oamenii mureau – «aveau o afecțiune preexistentă» – era ca și cum acest lucru le-a anulat cumva viața și ar trebui să ne așteptăm să moară toate persoanele cu dizabilități, întrucât nu ar merita să fie salvate.

În plus, altor oameni li s-a spus că nu vor fi duși la spital dacă vor avea Covid și că nu li se va permite acces la ventilatoare. Astfel că a fost [creată] multă frică, o mulțime de oameni au fost îngroziți din cauza aceasta, iar DNR-urile au agravat situația lor.”

Ancheta a dezvăluit că unele persoane cu dizabilități au fost forțate să accepte DNR în dosarul lor medical.

Burke a descris modul cum o familie a fost îngrozită după ce mama lor în vârstă a primit un apel de la cabinetul de chirurgie de la medicul de familie și a fost de acord cu un ordin DNR pentru că „a crezut că recepționera voia să fie de acord cu acest lucru”.

„A fost susținută de fiicele ei să sune înapoi și să schimbe. Dar câți oameni au fost convinși să fie de acord cu ordinul?”, a spus președinta organizației de caritate.

De asemenea, în iunie 2021, o investigație realizată de Telegraph a descoperit că și în cazul persoanelor cu boli mintale și dizabilități legate de învățare au fost impuse ordine de interzicere a resuscitarii în timpul pandemiei, existând medici care au decis că pacienții cu aceste afecțiuni nu ar trebui salvați.