ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, Gazeta Sporturilor publică povestea dramatică a unei tinere de 36 ani care a murit la Spitalul Bagdasar din București, din cauza unei infecții nosocomiale. #Mergemdupasistem.

Aceeași publicație susținea însă, nu cu mult în timp în urmă, că diluarea dezinfectanților de la  HEXI PHARMA este cauza infecțiilor nosocomiale din spitalele bucureștene. Condrea a murit, HEXI a dispărut din spitale. Ȋnsă, iată, infecțiile încă sunt. Iar noi scriem despre ele, cu o lacrimă și spor, pentru-al țării viitor (asta e rima).

Șansa a făcut ca ieri să particip la o întâlnire a fostului manager de la Spitalul Colentina cu jurnaliștii. Printre multe altele, dr. Bogdan Andreescu a vorbit și despre cauzele infecțiilor nosocomiale. Iar ceea ce spune el este logic.     

„Cauza numărul 1 a infecțiilor nosocomiale este infrastructura spitalelor. Ca să reduci numărul acestor infecții, îți trebuie niște sisteme de triere, de izolare... La noi se intră în blocul operator direct de pe sală. Afară există tot felul de spații intermediare. Teoretic, pentru un spital de nivel doi, cum este Colentina, ar trebui să ai între 100 și 125 de metri pătrați/pat pacient. Asta nu înseamnă că un pat stă într-o cameră de 125 de metri pătrați, asta înseamnă că toate funcțiunile spitalului, cu laborator, cu ambulatoriu și cu altele, ar trebui să ocupe acea suprafață.
 
Ambulatoriul intregrat este important. De ce? Pentru că este ambulatoriul secției. La chirurgie, când îți vine un pacient externat, nu-ți mai intră pe secție, la pansament și la consult, ci vine undeva, la parter, unde este o platformă specială, bine făcută...
Ȋn Colentina noi eram la 36 metri pătrați/pat. Am reușit, invadând policlinica, centrul de cercetare și desființând niște amfiteatre, să creștem la 42 mp. Dar suntem departe de 125! 
 
Deci, prima dată trebuie să ai circuite! A doua oară, trebuie să ai personal: dacă tu, în terapie intensivă ai, în loc de 2 asistente la un pat, o asistentă la 10 paturi, fii sigur că acea asistentă ia de la un pacient care are probleme și ți i-a îmbolnăvit pe toți.  

A treia chestie este personalul care trebuie să fie instruit. Iar pesonalul nu se instruiește. De exemplu, voi nu știți asta, într-un spital, mai ales infirmierele stau 4, 5, 6 luni, după care pleacă. Oriunde, pe un salariu un pic mai mare. Și când alți oameni reintră în circuit, trebuie să reiei totul de la zero. La asistente... Pe vremea când eu m-am făcut doctor, în ’90, asistentele proveneau din rândul celor picați la Medicină. Acuma, asistentele se recrutează dintre infirmiere. Este foarte dramatic ceea ce se întâmplă.”

Restul detaliilor legate de infecțiile nosocomiale sunt doar povești despre moarte.