Institutul Cantacuzino a trecut oficial în subordinea Ministerului Apărării Naționale (MApN), ministrul Sănătățiii, Florian Bodog, și ministrul Apărării, Mihai Fifor, semnând protocolul de predare-primire. Institutul va fi de acum unul cu regim militar, însă va avea și personal civil, iar producția de vaccin va începe în minimum doi ani. Ministrul Apărării a declarat că ia în calcul mutarea producției de vaccinuri în baza din Băneasa.

„Prin toate actele normative am aprobat inclusiv organigrama. Îi asigur pe angajați că nimeni nu pleacă, dimpotrivă, vom găsi soluția să facem încadrări, pentru că există deficit de personal. Asta este și una dintre problemele majore pe care le are institutul. S-a plecat din cauza condițiilor financiare. Suntem în căutare de specialiști. Va avea regim de unitate militară, dar asta nu înseamnă că tot personalul civil va deveni personal militar. Vă spun, însă, că nivelul conducerii va fi miliar”, a spus Fifor.

Ministrul a adăugat că ia în calcul varianta de a muta producția de vaccinuri în baza din Băneasa, păstrând, însă, și baza actuală, din zona Eroilor, care necesită investiții majore.

La rândul său, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a spus că producția de vaccinuri va începe în minimum doi ani.

„Așa cum știm, acest institut este foarte important atât pentru România, precum și pentru toată Europa, datorită faptului că, în cazul în care reluăm producția de vaccin, vom putea acoperi golurile de la nivelul Europei. Comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis,  a acceptat ideea de a sprijini institutul pentru ca acest institut să ajungă un pol european de producție de vaccinuri. Într-un timp foarte scurt vom începe producția de vaccinuri. Timp foarte scurt înseamnă minim doi ani pentru a produce un vaccin. Cred că se va începe cu tulpini, componente de vaccin, cred că ăsta va fi primul pas, și suntem pregătiți să reluăm producția de vaccin antigripal”, a spus Bodog.

Guvernul a adoptat în 29 noiembrie hotărârea de organizare a Institutului Cantacuzino, trecut în subordinea Ministerului Apărării Naționale. Astfel, instituția se va numi Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Actul normativ reglementează stabilirea modului de organizare și funcționare a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a numărului maxim de posturi, precum și a bunurilor proprietate publică a statului asupra cărora se va exercita un drept de administrare.

De asemenea, pentru îndeplinirea obiectului de activitate prevăzut în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 66/2017, se stabilesc, printre altele, tipurile de activități ce pot fi desfășurate de personalul institutului, modul de finanțare a cheltuielilor, sursele de constituire a veniturilor proprii, numărul maxim de posturi etc.

Prevenirea îmbolnăvirilor, controlul bolilor transmisibile și sănătatea publică reprezintă o problemă de siguranță națională. Previziunile privind evoluția situației epidemiologice pe teritoriul României în următoarea perioadă impun operaționalizarea capacităților naționale de producție a mijloacelor de imunoprofilaxie pentru siguranța stării de sănătate a populației.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews