ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O propunere legislativă privind alăptarea în spații publice urmărește aplicarea de amenzi persoanelor fizice, dar și juridice care împiedică mamele să-și alăpteze sugarii în spații publice.

Proiectul de act normativ  ar putea ajunge în această săptămână la votul senatorilor, având propunere de adoptare informează site-ul Avocat.net.

Proiectul normativ dorește stabilirea unor măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează, precum și combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor. Concret, documentul prevede ca evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla acolo și care alăptează un copil de până la doi ani, interzicerea alăptării acestuia sau refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează să fie sancționate cu amendă contravențională.

În funcție de categoria în care se încadrează persoana care nu respectă dreptul unei mame de a alăpta în spații publice, amenzile sunt următoarele:

pentru persoanele fizice - de la 100 la 500 de lei;
pentru persoanele juridice - de la 1.000 la 2.000 de lei.

Aceste sancțiuni se aplică indiferent dacă spațiile publice în care mama își alăptează copilul sunt prevăzute sau nu cu camere tip "mama și copilul”.

Măsurile prevăzute în acest proiect vor asigura un cadru legislativ care va sancționa reacțiile discrimatorii și va proteja mamele care alăptează în spații publice. 

„Periodicitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum și durata zilnică nu permit hrănirea exclusiv acasă, iar o astfel de abordare (refuzul acordării unor servicii în spații publice mamelor care alăptează - n. red.) reprezintă un abuz și o discriminare și ar izola social și profesional mama. Alternativa oferită femeilor în unele din aceste spații publice, concretizate prin camere tip «mama și copilul» pot fi o opțiune, dar nu o pot obliga pe mamă să își hrănească în acele încăperi sugarul. Dreptul copilului la hrană, precum și dreptul copilului la sănătate trebuie să prevaleze și acestea trebuie să fie protejate prin lege” subliniază inițiatorii proiectului.