ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Psihologul Irina Petrea scrie despre avantajele terapeutice al unui obicei pe care cei mai mulți dintre noi îl luăm în derădere, dar pe care îl practicam din belșug în copilărie - mersul desculț.

Aceasta atrage atenția asupra unui fenomen foarte îngrijorător, supra reglementarea vieții copiilor, până la punctul în care orice este cât de cât natural, devine periculos. 

70 euro extra reducere la Galaxy S8 si iPhone 6S Plus ! 

  „Se pune un accent exagerat de mare pe securitatea copiilor, ajungându-se până la a-i crește în adevărate țarcuri strict reglementate, din care elementele naturale sunt excluse sau, în tot cazul, suficient de limitate. Iarba, pământul, nisipul, copacii sunt „periculoși” – din cauza microbilor, căpușelor, țânțarilor și a altor amenințări, ori a pietrelor, cioburilor, sârmelor în care copiii se pot zgâria, lovi, tăia, înțepa; sau, pur și simplu, pentru că se murdăresc sau se udă, așa că până și băltoacele cu apă de ploaie sunt de evitat!

V-ați putea întreba: dar de ce copiii noștri au o așa mare nevoie să se joace în natură? Nu le este de-ajuns că… se joacă? Răspunsul este nu, iar argumentele sunt cât se poate de solide și consecințele cât se poate de serioase.
Gândiți-vă numai cu câtă bucurie își scot copiii încălțămintea ca să umble desculți pe-afară. V-ați întrebat de ce le place atât de mult? Iată numai câteva explicații, care se constituie în tot atâtea motive pentru a ne întoarce mai des în natură, alături de copiii noștri”, scrie Irina Petrea în numărul din August 2017 al revistei „Familia Ortodoxă”.
 
Acesta scrie că vara este momentul pentru a profita de ocazia de a merge desculț pe malul apei, locul cel mai prielnic pentru o asemenea activitate. Irina Petrea oferă și câteva sfaturi pentru cei care doresc să practice acest obicei natural:
 
„Cele mai bune locuri de plimbare sunt cele din preajma apelor – cum este, de exemplu, plaja. O plimbare de 20-30 de minute fără încălțăminte ne va calma, ne va reda energia și ne va asigura o stare de bine, permițându-ne să ne odihnim mai profund peste noapte.

În plus, mersul desculț îmbunătățește echilibrul general și postura corpului. Când mergi desculț, este nevoie să fii mai atent, așa încât pașii pe care îi faci sunt mai mici, mai măsurați, iar suprafața pe care te deplasezi, nefiind uniformă și având durități diferite, îți pune la încercare echilibrul, stimulând zonele din creier care reglează această funcție. Vă dați seama cât de important este lucrul acesta pentru copii, mai ales pentru cei mici, dar și pentru persoanele în vârstă!
 
Un echilibru precar îi face extrem de vulnerabili și pe unii, și pe ceilalți, dar chiar și adulții au nevoie să-și stimuleze echilibrul, mai ales că munca de birou provoacă afecțiuni serioase ale coloanei vertebrale, ale sistemului osos, cu efecte nocive asupra posturii corpului și asupra sănătății generale. Sedentarismul este deosebit de nociv nu doar prin favorizarea obezității, ci și prin deformările coloanei, rigidizarea articulațiilor și anchilozarea sistemului osos. 

  • Profitați de anotimpul cald pentru a face plimbări desculți pe malul mării, pe nisip, și la deal sau la munte, pe prundișul pârâielor sau prin iarbă.

  • Dacă nu vă puteți permite astfel de ieșiri, mergeți în parcuri și așezați-vă direct pe iarbă, sprijiniți de copaci, cu tălpile pe pământ. Copiii se vor bucura cel mai mult și se pot juca în voie. Luați o minge, rachetele de tenis, zmeie, moriști și alte jucării care să-i ajute să se bucure de ieșirea în natură și după care să poată alerga.

  • Luați cu dumneavoastră un spray contra căpușelor sau țânțarilor, dacă sunteți de părere că există riscul să fie în zonă.

  • Faceți o inspecție scurtă a locului unde vă opriți și adunați eventualele resturi de conserve, cioburi, sârme etc. Cumva, cineva le-a adus acolo…

  • La plecare, aveți grijă să luați cu dumneavoastră toate resturile menajere și să lăsați locul cât mai curat

  • Trăind într-un climat temperat continental excesiv, cu diferențe termice foarte mari de la iarnă la vară și cu anotimpuri de tranziție capricioase, este nevoie să profităm la maxim de lunile de vară pentru a practica mersul desculț. E însă nevoie să fim precauți:

  • Este complet nesănătos să mergem desculți prin frig, laba piciorului fiind deosebit de vulnerabilă, iar plimbările în astfel de condiții fiind mai degrabă nocive decât benefice.

  • Nefiind obișnuiți să mergem desculți, pielea tălpilor este mai fină, așa că putem lesne să ne rănim. Ca în orice activitate, moderația este cuvântul de ordine, la fel și antrenamentul. Începeți cu plimbări de 10-15 minute, și creșteți treptat durata lor. De asemenea, încălțămintea de vară (sandale, șlapi) ne ajută epiderma, expunând-o direct la aer și la soare, dar dacă obișnuim să purtăm încălțăminte închisă, picioarele noastre vor fi cu atât mai vulnerabile.

  • Luați-vă la îndemână soluții și creme dezinfectante, plasturi pentru cazul în care vă zgâriați.”

Alte sfaturi foarte folositoare pot fi găsite făcând click AICI.