ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În orașul Värnamo din sudul Suediei, limba cea mai vorbită, după suedeză, este limba română. Nu din cauza pacienților ci din cauza personalului medical, care provine, în bună măsură, din România, informează un articol publicat pe site-ul RFI.

„Că medicii pleacă din România nu mai e demult o știre. Dar să ajungi în Suedia la spital și să descoperi că nu prea ai nevoie de limbi străine, asta poate fi o surpriză. Spitalul din Värnamo are atât de mulți medici de la noi încât la angajare limba română poate fi considerată un adevărat plus", menționează articolul.

Primii doi medici români au ajuns la Värnamo în anul 2010. Ei sunt Răzvan Nichițelea, ginecolog, și Diana Nichițelea, anestezist. La chemarea lor, au venit în același spital și unii dintre foștii lor colegi din România. Astfel că, la ora actuală, la Värnamo este destul de greu să găsești vreo secție fără medici români.

„Meseria o faci ca și acasă. Aici avem cu ce și e mult mai bine structurat", explică medicii veniți din România.

Ei n-au venit totuși să dea la o parte personalul medical suedez. Românii susțin că „Suedia are cel mai mare număr de doctori la mia de locuitori. Dar, în același timp, condițiile de muncă sunt atât de bune încât lumea nu prea mai muncește.  Își iau foarte multe libere și și fac cu totul altceva".

Iar conducerea spitalului din sudul Suediei e mulțumită de personalul românesc. Christina Gunnervik, șefa clinicii de ginecologie de la Värnamo, subliniază că „medicii români sunt foarte buni la operații. Sunt chirurgi minunați. Sunt mai buni decât colegii suedezi, au operat mai mult. Sunt foarte recunoscătoare să lucrez cu niște colegi atât de buni".

Și la secția de Psihiatrie se vorbește limba română. Una dintre doctorițe este Alina Dancea, psihiatru pentru copii, care a venit în Suedia în anul 2011.

„Pe secția în care lucrez eu suntem 4 medici, dintre care 3 vorbim limba română din varii motive. Sunt eu, care sunt româncă și vin din România, am o colegă maghiară care a crescut în Târgu Mureș până la 10 ani și știe limba română, și mai avem un coleg suedez care a făcut facultatea în România la Oradea și care vorbește limba română", explică Alina Dancea.

Și nu în ultimul rând, unul dintre medicii care vorbesc limba română în Suedia este Kassem Ahmad, de la Chirurgie. El este originar din Liban, dar s-a căsătorit în România iar imediat după facultate a lucrat la spitalul din Timișoara.

„Am trăit în România 13 ani, o mare parte la Timișoara. Acolo mi-am petrecut tinerețea și mi-am îmbogățit viața", povestește cu nostalgie medicul Kassem Ahmad. Acum, el le aduce speranță și sănătate cetățenilor Suediei.