Între Biserică și sănătate nu este concurență

În opinia publică s a lansat - și este reluată din când în când - o presupusă opoziție între Biserică și sistemul național de sănătate.
Tema are două componente principale: concurența la resursele statului, respectiv presupusa detașare a Bisericii față de problemele medicale ale românilor. Iar vârful de lance al campaniei este sloganul „Vrem spitale, nu catedrale!”.
A compara numărul de biserici cu cel al spitalelor este ridicol de la bun început. Bugetul necesar ridicării unei biserici, respectiv funcționării și întreținerii ei, este o câtime din cel necesar unui spital, care include aparatură, materiale sanitare și salariile a zeci sau chiar sute de cadre medicale și personal auxiliar. Dacă ține cineva morțiș să facă o comparație, ea poate fi între biserici și cabinete medicale. Or, acestea din urmă sunt 21.000 (12.000 medicină de familie, 9.000 ambulatorii de specialitate) și sunt integral finanțate de stat, ceea ce nu e cazul bisericilor, potrivit ziarului Lumina. Iar cifra acestora din urmă, 16.403, include și capele, și paraclise, și bisericile în care din diverse motive (în construcție, în renovare etc.) nu se slujește.
Eventual - deși oricum ar fi forțat, având în vedere detaliile de mai sus - putem compara, cum sugera sloganul amintit, numărul de catedrale (35 ortodoxe, 12 catolice, 5 protestante, deci 52 în total) cu cel al spitalelor (unități sanitare cu paturi), care sunt 500…Să mai subliniem că, la un salariu mediu brut de 2.200 de lei, contribuția anuală a fiecărui salariat din România pentru sănătateeste în medie 1.400 de lei. Prin comparație, cei 0,2% din totalul taxelor, procentul din buget alocat cultelor, este de doar 30 de lei pe an. Adică un cetățean plătitor de taxe contribuie cu de 46 ori mai mulți bani către sănătate. Nu în ultimul rând, o biserică este destinată tuturor (și avem una la 1.450 de credincioși, iar în București una la 6.000), pe când un spital, ca și o școală, doar unei părți a populației (și avem un pat la 186 de persoane; în 2013 era unul la 150 de oameni, mai bine decât în Danemarca, Belgia, Spania, Portugalia sau Slovenia).
Biserica în spital
Dar decât să facem comparații bizare și să construim o falsă rivalitate, n ar fi mai bine ca aceste două entități să colaboreze?
Din fericire, asta se întâmplă de mult, dar contestatarii par să nu fi aflat: 97% dintre spitalele din România au în incinta lor o biserică, o capelă sau un paraclis. Iată doar câteva dintre ele: Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” - Spitalul Municipal Pașcani, Biserica „Sfântul Nectarie Taumaturgul”, de la Spitalul de Oncologie din Cluj, Paraclisul Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon" din București, Biserica Spitalului „Al. Obregia”, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, unde se află moaștele Sfântului Cuvios și Evlavios Varsanufie de la Optina, Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae și Izvorul Tămăduirii” - Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, care, din 2011, are și hramul îSfântul Ierarh Nectarie din Eghina”.
Nu sunt doar locuri de slujbe și rugăciuni, deoarece preoții de caritate din spital sunt prezenți acolo zi de zi, încercând să aline suferințele bolnavilor și nepregetând să dea și o mână de ajutor practic, acolo unde e posibil. Numai în București sunt peste 40 de preoți misionari de caritate aflați în unitățile spitalicești și peste 100 în întreaga Arhiepiscopie a Bucureștilor, în spitale, armată, penitenciare, paraclise universitare etc.
Totul a început în 1995, când s a încheiat un protocol între Ministerul Sănătății și Patriarhia Română, prin care tineri absolvenți de Teologie urmau să fie hirotoniți pe seama unor unități spitalicești, pentru a asigura asistența religioasă atât bolnavilor, cât și familiilor acestora.
Nu e o misiune ușoară, căci preotul slujește într o biserică ai cărei enoriași se schimbă în permanență! Biserica din spital face însă tot ceea ce i stă în putință pentru a i mângâia pe oameni. La Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, de pildă, preotul Tudor Peiu a reușit să amenajeze în subsolul locașului de cult din curtea spitalului un loc de joacă pentru copii, unde aceștia pot să mai uite de necazurile medicale în compania cărților, a uneltelor de pictat sau a calculatorului.
Să tragem linie
Biserica și spitalul nu se află în nici o concurență. Sănătatea sufletească și cea trupească nu se află în nici un fel de competiție. Dimpotrivă, biserica este și ea un spital, unul al sufletelor. Fondurile alocate de stat Bisericii sunt incomparabil mai mici decât cele pentru sănătate și, lucrul cel mai important din toate, Biserica și sistemul de sănătate colaborează de mult, în bună frățietate.
Cele două instituții se sprijină reciproc, cu eficiență și decență, departe de zgomotul contestațiilor întemeiate pe neștiință și, uneori, pe interese meschine. Iar Biserica Ortodoxă Română trebuie să facă mai departe ceea ce face, că face bine și frumos.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

De la ”Vaccinare în viteza a șasea”, la Terapie Intensivă. Mihai Leu, în stare critică la Spitalul Fundeni din București. Fostul campion la box și raliuri a fost transportat de urgență cu elicopterul

Robert F. Kennedy: ”Gardasil este probabil cel mai rău vaccin în masă pe care l-am văzut vreodată”

Celebra actriță Teddi Mellencamp este în fază terminală de cancer generalizat, la 43 de ani, după ce s-a vaccinat Covid în 2021

Colegiul Pseudo-Medicilor reîncepe prigonirea Medicului Răzvan Constantinescu după ce acesta a ridicat problema MORȚILOR SUBITE din rândul cadrelor medicale în urma vaccinării cu seruri experimentale Covid. ”Abia aștept să-i umilesc din nou!”

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Slovacia lansează o anchetă privind vaccinul Covid-19 după constatările de contaminare cu ADN
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)