ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Între 8 și 10 noiembrie, la Iași are loc a XIII-a ediție a Conferinței Naționale de Bioetică, tema principală fiind „Demnitatea umană și dreptul la sănătate”, informează Agerpres, citându-l pe profesorul Vasile Astărăstoae.

„În epoca contemporană, în care pragmatismul este deasupra oricăror altor sentimente, iar interacțiunea umană este evaluată numai prin pragmatism, bioetica vine să aducă o speranță că în lumea științifică, mai ales în lumea medicală, și relațiile se vor întoarce la umanismul adevărat care să aibă sentimente de compasiune în care omul niciodată să nu fie un mijloc, ci întotdeauna să fie un scop”, a declarat, pentru Agerpres, prof.dr Vasile Astărăstoae.

Conform acestuia, există mari dileme în epoca contemporană dificil de rezolvat, cum ar fi, de exemplu, conflictul dintre hipertehnologizarea și inteligența artificială care ar trebui să înlocuiască omul și valorile la care se raportează omul.

„De aceea tema de anul acesta este veche la fel ca și dreptul la sănătate, dar dreptul la sănătate prin prisma demnității umane. Demnitate umană pe care este foarte greu să o definim. Filosofii o denumesc într-un fel, teologii o definesc ca respect față de Creație, juriștii nu o definesc deloc, ci doar o pomenesc. În toate documentele internaționale avem trecută demnitatea. În Declarația Universală privind Drepturile Omului se spune că omul trebuie să trăiască în demnitate, în Convenția Europeană privind Drepturile Omului în articolul 1 se spune că omului trebuie să i se protejeze demnitatea, dar nimeni nu o definește", a spus Vasile Astărăstoae.

Demnitatea umană și dreptul la îngrijiri de sănătate, Asistența spirituală și psihologică în demnitatea umană, Etica aplicată sunt doar câteva dintre temele care se vor dezbate în aceste zile la Iași în cadrul celei de-a XIII-a Conferințe Naționale de Bioetică.

„Fiecare conferință de bioetică aduce ceva nou prin tematica pe care o stabilim și prin lucrările pe care le primim. Organizatorii trasează tematica generală dar defapt dezbaterile și subiectele care se discută le stabilesc participanții care vin cu lucrări și cu idei. Ce aduce nou conferința din acest an este o dezbatere privind bioetica și drepturile pacientului în societatea contemporană, temă care este divizată în mai multe secțiuni. Vom vorbi despre demnitatea pacientului, indiferent de contexte, despre asistența spirituală a pacientului, acestea fiind aspecte foarte importante în medicina contemporană”, a declarat prof.univ.dr Beatrice Ioan, organizatorul evenimentului.

La rândul său sociologul și filosoful Antonio Sandu consideră că „avansul bioeticii este legat de a face bine cât și rău”, pe „capacitatea pe care știința la ora actuală o are în a face atât bine cât și rău”.

„Sigur că dacă rolul tradițional al medicului este de a vindeca, avem nevoie acum de o știință care să vindece inclusiv societatea, care să vindece tarele pe care știința le poate aduce dacă scapă de sub control. Bioetica este un domeniu interdisciplinar între filosofie, sociologie, medicină, toate acestea făcând ca cercetarea să poată avansa într-o manieră umanistă, într-o manieră în care omul să fie în frunte, în care omul să primeze. Și atunci cu toții avem nevoie de un ghidaj de natură etică, cu atât mai mult într-o profesie cum este cea de medic, o profesie nobilă, dar care pornește încă de la originile sale pe un fundament etic, moral, cum este de exemplu jurământul lui Hyopocrat, are nevoie să își actualizeze mereu aceste temelii ale sale și să se întoarcă mereu la substratul umanist de la care a pornit”, a declarat prof.univ.dr Antonio Sandu.