ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui nou studiu oficial, oamenii care au purtat măști în timpul pandemiei au avut un risc mai mare de a contracta COVID-19 decât cele care nu au purtat măști.

Studiul revizuit de colegi, publicat în revista Epidemiology and Infection pe 13 noiembrie, a analizat situația privind purtarea măștilor în rândul a 3.209 de persoane din Norvegia. Cercetătorii i-au urmărit timp de 17 zile, apoi i-au întrebat pe participanți cu privire la utilizarea măștilor. 

Echipa a descoperit că a existat o incidență mai mare a testării pozitive pentru COVID-19 în rândul persoanelor care au purtat măști mai frecvent.

Dintre persoanele care nu au purtat măști „niciodată sau aproape niciodată”, 8,6% au fost testate pozitiv. Procentul a crescut la 15% în rândul participanților care au folosit „uneori” măști și la 15,1% în rândul celor care le-au purtat „aproape mereu sau mereu”.

„În acest studiu transversal pe 3231 de participanți, am observat că persoanele care au raportat că au purtat măști uneori/deseori sau aproape mereu/mereu au prezentat o incidență de infectare cu COVID-19 auto-raportată mai mare cu 33% și 40% în comparație cu cei care nu au purtat măști niciodată sau aproape niciodată, ajustând cu privire la factorii de confuzie relevanți disponibili. 

Analiza de sensibilitate a arătat că, atunci când se ajustează în funcție de riscul de referință de-a lungul timpului, riscul legat de purtarea măștii a fost mai puțin pronunțat, incidența infecției cu COVID-19 crescând cu doar 4% în rândul celor care au purtat mască aproape mereu sau mereu în comparație cu cei care nu au purtat niciodată sau aproape niciodată. 

Datele din rezultatele secundare au fost în mare parte în aceeași direcție, și anume purtarea măștilor a fost asociată cu un risc relativ crescut de a prezenta simptome respiratorii (1,04 până la 1,07), în timp ce nu am găsit o asociere clară între purtarea măștii și cazuri de COVID-19 notificate” - se arată în studiu.

„Rezultatele contrazic studiile anterioare randomizate și non-randomizate privind eficacitatea purtării măștilor asupra riscului de infecție”, au scris cercetătorii.

„Descoperirile noastre sugerează că purtarea măștilor poate fi asociată cu un risc crescut de infecție. Cu toate acestea, este important de reținut că această asociere poate avea legătură cu diferențe neobservabile și non-ajustabile între cei care poartă și cei care nu poartă mască”, au spus cercetătorii.

„Prin urmare, prudența este imperativă atunci când se interpretează rezultatele din acest studiu și din alte studii observaționale privind relația dintre purtarea măștii și riscul de infecție.”

Studiul a fost finanțat integral de Institutul Norvegian de Sănătate Publică. Nu a raportat niciun conflict de interese.

Mai multe studii au pus sub semnul întrebării utilizarea măștilor în prevenirea transmiterii virale. O analiză publicată la sfârșitul lunii ianuarie în Cochrane Library, care a analizat 78 de studii randomizate controlate, a constatat că acestea nu au arătat „o reducere clară a infecțiilor virale respiratorii prin utilizarea măștilor medicale/chirurgicale”.

Într-un interviu pentru Brownstone Institute, în februarie, Tom Jefferson, profesor asociat senior la Universitatea din Oxford și autor principal al studiului, a subliniat că nu a existat „o cercetare adecvată” cu privire la măști prin care un studiu amplu, randomizat să fi fost efectuat pentru a verifica eficacitatea acestora. În schimb, unii experți au început să perpetueze peste noapte o „panicădemie”.