ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


NASH este o boală nouă. Și netratabilă! Boala „ficatului gras”, în termeni medicali - steatohepatita nonalcoolică, reprezintă o inflamație cauzată de acumularea grăsimilor în ficat. Ea poate determina afectarea hepatică ce se agravează în timp.

Șase milioane de francezi suferă de maladiia NASH, informează Le Parisien. Cauza acestei boli este stilul de viață al oamenilor.

NASH este o boală tăcută ce se dezvoltă lent, fără nici un simptom. Și totuși, ea a provocat o îngrijorare profundă în rândul medicilor din Franța, acolo unde numărul pacienților ce suferă de boala „ficatului gras” e în continuă creștere. Între 25 și 30% din populație ar putea fi afectată. Statisticile „cu siguranță subestimează”, avertizează Raluca Païs, hepatolog la Spitalul Pitie-Salpetriere (AP-HP) din Paris.

Sedentarismul, diabetul, junk-food-ul, obezitatea... De-a lungul anilor, ficatul este sugrumat de grăsimea pe care nu mai are capacitatea să o transforme. Mai târziu, unii pacienți dezvolta NASH. Ficatul este inflamat, apar leziuni hepatice. Șase milioane francezi ar fi afectați, adică 12% din populație. Atunci când se instalează semnele de oboseală, este de multe ori prea târziu. Și doar o biopsie, prelevarea unei mici porțiuni a organului, mai face posibilă diagnosticarea.

Ȋn Franța, un comitet științific și GENFIT, una dintre cele mai mari companii europene din biotehnologie, au creat fondul „The Nash Education Program”. 1,9 milioane de euro sunt alocate proiectului, pentru educarea publicului și a personalului medical în lupta împotriva acestei „epidemii tăcute”.

Cifrele sunt alarmante: 5% dintre pacienți cu NASH ajung să dezvolte, în cele din urmă, cancer la ficat. Experții se așteaptă ca în 2020, aceasta maladie să devină principala cauza a transplantului de ficat în Franța, înaintea hepatitei C

Este alcoolul implicat? Deloc. Mitul că ciroza e o consecință doar a consumului excesiv de alcool s-a prăbușit. „Este o patologie care culpabilizează pacienții, deoarece medicii, care nu sunt întotdeauna bine informați, spun: «această persoană a băut»”, declară Jean-François Mouney, președintele GENFIT. Compania lui testează acum un medicament. Pentru că, deocamdată, nu există niciun tratament pentru NASH.

Confruntându-se cu creșterea progresivă a numărului de pacienți afectați, din ce în ce mai multe companii din domeniul biotehnologiei caută azi un remediu. „Acum cinci ani, erau trei implicate în acest subiect, acum sunt o sută.” 

Este dificil de tratat această boală multifactorială, care arată precum un soi de cocktail fatal. Ea este, în primul rând, o consecință a obezității. Potrivit Institutului Național de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM) și Spitalul Georges Pompidou din Paris, circa un bărbat din doi și o femeie din trei sunt supraponderali. Prea multă grăsime, zahăr, băuturi carbogazoase... „Acesta este motivul pentru care noi am denumit NASH - boala băuturilor carbogazoase”, precizează Jean-François Mouney. Sedentarismul este, de asemenea, un factor cheie.

Trebuie să sensibilizăm medicii, să alertăm opinia publică, scriu jurnaliștii de la Le Parisien. Mai ales că 20% din decesele celor cu NASH au drept cauză complicațiile cardiovasculare. Cum se poate lupta împotriva acestei maladii? „Trebuie să îmbunătățim screening-ul. Cu această nouă dotare, finanțată prin fondul «The Nash Education Program», dorim să depistăm diagnosticul mai simplu și mai puțin invaziv decât printr-o biopsie”, explică profesorul Bertrand Cariou, diabetolog și membru în comitetul științific, responsabil cu creșterea cunoașterii acestei maladii în rândul profesioniștilor. „Nu avem de ales. Această epidemie, deja în creștere, riscă să explodeze în cincisprezece, douăzeci de ani. Este o cursă contra cronometru.”

Și americanii au descoperit nocivitatea acestor sucuri 

Băuturile carbogazoase afectează ficatul la fel de mult ca alcoolul, iar persoanele care beau mai mult de un suc acidulat pe zi vor avea probleme cu ficatul. Acesta este rezultatul unui studiu realizat la Universitatea Tufts (Boston, USA) în iunie 2015.

La cercetare au participat 2.364 de persoane, de vârstă medie, iar analizele efectuate au arătat că cei care consumaseră mai mult de o băutură carbogazoasă pe zi aveau „ficatul gras”. 

Dr. Jiantao Ma, cel care a condus studiul, a explicat: „Studiul nostru se adaugă unui număr crescut de cercetări care sugerează că băuturile îndulcite pot cauza NASH și alte boli cronice, inclusiv diabetul si bolile cardiovasculare”.

Dr. Nicola McKeown, co-autor studiului, a adăugat că „deși există mai multe cercetări ce urmează să fie făcute, un lucru este cert: băuturile îndulcite sunt o sursă de calorii goale, iar oamenii trebuie să fie conștienți de cât de mult consumă, rezervându-și poate acest obicei doar pentru ocaziile speciale”.

Ȋn România, nimeni nu pomenește nimic despre nocivitatea acestor sucuri. Fiecare român consuma, anual, aproape 60 litri de băuturi carbogazoase. Progamele tv sunt pline de reclame în care ni se recomandă să bem aceste sucuri, oricând, oricât, pe post de apă. Și nimeni nu le vorbește oamenilor despre riscurile la care își expun sănătatea!
 
 

Există o multitudine de înlocuitori pentru băuturile carbogazoase, ce nu pun sănătatea în pericol: apa, sucul din fructe (100% natural), ceaiul, laptele, ș.a.m.d..