ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Federația „Solidaritatea Sanitară", care are în rândurile sale peste 12 mii de medici, amenință cu un protest fără precedent în sistemul sanitar românesc. Liderii Federației propun ca medicii să refuze să mai facă gărzi suplimentare după ce negocierile cu Ministerul Sănătății au eșuat. 

Federația "Solidaritatea Sanitară" recomandă tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte anumite drepturi și avertizează că se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privința activităților specifice gărzilor, potrivit unui comunicat al Federației.


"Având în vedere faptul ca negocierile cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, purtate în data de 22 iulie 2016, au evidențiat riscul ca medicii care efectuează gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe aceasta tema au indicat situația dramatică în care se găsesc medicii care efectuează gărzi, Federația "Solidaritatea Sanitară" a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte următoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihna pentru CIM - urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore", se spune în comunicat.

Federația "Solidaritatea Sanitară" menționează că recomandarea a fost transmisă până în acest moment, prin e-mail, la 12.000 de medici din spitalele publice și precizează că în condițiile în care medicii pun în practică aceasta recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privința activităților specifice gărzilor.

Potrivit sursei citate, recomandarea face parte din acțiunea "Protestul inteligent" lansat de Federația "Solidaritatea Sanitară", acesta vizând apărarea drepturilor tuturor categoriile de salariați din sectorul public de Sănătate.

De asemenea, în comunicat se spune că a doua acțiune declanșată în cadrul "Protestului inteligent" o constituie lansarea "Petiției pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi", fiind invitați s-o semneze toți medicii aflați în aceasta situație.

Federația "Solidaritatea Sanitară" precizează ca, în momentul semnării, în numele fiecărui semnatar este transmis automat un e-mail către adresele de e-mail ale Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Guvernului prin intermediul căruia semnatarul solicită drepturile prezentate în petiție și își exprimă susținerea pentru acțiunile Federației "Solidaritatea Sanitară" care vizează apărarea/obținerea acestor drepturi.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews