ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 16:25 Ministrul Sănătății, Florian Bodog, apreciază ca „neprofesionistă” decizia medicilor de familie de a folosi boala și suferința pacienților în negocieri și afirmă că s-au luat măsuri pentru debirocratizarea sistemului și pentru finanțarea suplimentară.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanții Ministerului Sănătății (MS), conform datelor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la nivel național, peste 60% din medicii de familie au semnat actul adițional de prelungire a contractului cu casele de asigurări de sănătate, în baza căruia se acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate.
„Le cer scuze pacienților și consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala și suferința acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuții constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienților și a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur, totuși, că o mare parte dintre medicii de familie au înțeles dorința noastră de a găsi soluții și măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă pacienții pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanență și în cel al serviciilor de urgență", a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog, conform Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Sănătate, la nivel național peste 60% din medicii de familie au semnat actul adițional de prelungire a contractului cu casele de asigurări, în baza căruia acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate, iar în București numărul medicilor de familie care au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor cu CASMB este de peste 90%.


„În urma întâlnirilor pe care conducerea Ministerului Sănătății le-a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical și au și fost rezolvate. Reprezentanții medicilor de familie au fost informați despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanță ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sănătății a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează sa fie introduse în Ordonanța de Urgență sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018”, se arată în comunicat.
 
Reacția CNAS

La rândul său, purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, a declarat pentru Mediafax că o parte dintre nemulțumirile medicilor de familie, legate de contractul cadru, au fost rezolvate, în timp ce altele nu pot fi soluționate pentru că nu țin de această instituție. „Unele (probleme – n.red.) s-au rezolvat. S-a făcut mărire bugetară. O mărire substanțială. La altele, nu țin de resortul nostru, efectiv, nu se pot da. Nu sunt angajații noștri. Vă dați seamă și dumneavoastră cum ar fi afectați pacienții. Oricum, majoritatea au semnat (contractele cadru – n.red.) până la ora asta”, a precizat Costache.

Referitor la afirmația ministrului Sănătății, conform căruia „90% din medicii de familie din București au semnat actul adițional la contractul cadru pentru următoarele trei luni”, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a precizat că sunt județe unde procentul este și mai mare, respectiv de 98%.
 
Știrea inițială
 
Medicii de familie din România își mențin decizia ca, începând de miercuri, să nu mai acorde servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, pacienții fiind afectați de faptul că nu vor mai primi trimiteri și rețete compensate, în timp ce cadrele medicale susțin că vor lucra „pro-bono”.
 

Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunță că începând de miercuri, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.

„Din păcate, nu avem motive să renunțăm la această decizie. Nu am obținut decât niște promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntăm. Nu am vrut să se ajungă aici, dar noi plătim în continuare chirie, asistente și multe dări, fără să încasăm nimic. Vom consulta oamenii, adică vom face actul medical, așa, pro bono, majoritatea dintre noi. Vor fi însă și medici care vor încasa consultațiile, pentru că nu fac față cheltuielilor. Din păcate, nu putem acorda trimiteri și rețete compensate, pentru că aceasta este o obligație a Casei, nu a noastră. Vom da rețete simple, prin care pacienții trebuie să-și cumpere medicamentele”, a declarat Rodica Tănăsescu, președintele SNMF, pentru Mediafax.

Medicii de familie au protestat în data de 15 noiembrie 2017 în Piața Victoriei față de birocrația din sistemul medical, acuzând faptul că din cauza multiplelor sarcini birocratice, medicii sunt puși în situația de a neglija actul medical. Tot atunci, reprezentanții medicilor au avut o întâlniere cu premeireul Mihai Todose și cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, în care li s-a promis că se vor rezolva problemele din sistem.

„Premierul a spus atunci că ne susține, dar în continuare nu s-a întâmplat nimic pentru debirocratizere. Am cerut să nu mai existe rețete verzi, albe sau galebene, ci numai albe simple electronice, și există soluții în acest sens. Am cerut să nu mai existe bilete de trimitere pe hârtie tipizată, ci tot electronice și alte revendicări ce pot fi rezolvate. Din păcate, am avut doar promisiuni”, mai spune Rodica Tănăsescu.