ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicii de familie nu vor elibera, vineri și luni, rețete compensate și gratuite, iar pentru consultații vor cere bani. Asta din cauză că au expirat contractele cu casele de asigurări, iar intrarea în vigoare a noului contract-cadru s-a amânat până la 1 iulie, conform B1 TV.

Mai mult, medicii au anunțat că sunt deciși să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenței primare.

În acest context, singura soluție a pacientului rămâne negocierea cu cadrele medicale. Chiar și așa, medicii îi roagă pe cei care aveau programare la consultații, să se prezinte la cabinete abia începând de săptămâna viitoare. Dacă vor exista situații grave, pacienții vor fi redirecționați către spitale.

Sunt medici care nu vor acorda rețete gratuite sau compensate și nici bilete de trimitere. Ba chiar, unii pacienți ar putea plăti consultația.

Este o formă de protest a medicilor de familie, care reclamă subfinanțarea domeniului lor de activitate și faptul că sunt obligați să plătească din propriul buzunar erorile cardului de sănătate. În aceste condiții, medicii de familie refuză să plătească actul adițional al contractului-cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, contract care ar fi trebuit să intre în vigoare chiar de la 1 aprilie.

Medicii susțin că este ilegal să semneze retroactiv aceste documente. De asmenea, aceștia spun că bugetul alocat pentru fiecare pacient în parte este mult prea mic.