Medicii de familie reacționează și resping concluziile raportului Curții de Conturi, în care sunt acuzați că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 4,55 milioane de lei prin rețete compensate acordate ilegal. În plus, ei spun că unele suprapuneri apar din cauza legislației lacunare și din pricina faptului că sistemele informatice ale instituțiilor sanitare nu comunică între ele.

Raportul Curții de Conturi arată că medicii de familie ar fi decontat medicamente în valoare de 85 de milioane de lei la un preț de referință mai mare.

„Noi scriem numai molecula activă a medicamentelor, iar Casa decontează prețul cel mai mic, adică prețul de referință al acelor medicamente, iar dacă pacientul este obișnuit sau dorește un medicament, un produs comercial la farmacie, nu în cabinetul nostru, care este un preț mai mare decât prețul de referință, pacientul plătește diferența, nu casa de asigurări. Nu este vina medicilor că nu sunt medicamente în spitale și nu este rolul medicilor să facă anchetă dacă pacientul este internat sau nu.

A treia speță se referă la situațiile în care sunt pacienți care au dreptul la rețete cu compensare mai mare, adică acei pacienți care au venituri numai din pensii sub 700 de lei. S-a constatat ulterior că aceștia fie mai aveau un alt venit, de exemplu dobânda de la un depozit din bancă, fie o chirie, fie pe un pământ în arendă, diverse surse de venit. Repet: este o greșeală legislativă, și nu a medicilor. Rolul medicilor nu este de organ fiscal,” explică Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicinei de Familie.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews