ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Medicul Răzvan Constantinescu, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, spune că în spațiul public sunt promovate afirmații mincinoase despre efectele îmbolnăvirii cu gripă.

Într-o intervenție acordată României Libere, dr. Răzvan Constantinescu afirmă că „adevărul științific, atât cât este cunoscut și acceptat în prezent (de-a lungul secolelor au existat multe ”adevăruri” de care acum râdem), capătă, prin interpretare tendențioasă, caracterele unei minciuni veritabile”. Precizările vin în condițiile în care autoritățile anunță „zeci de victime” ale gripei, pregătind parcă națiunea pentru anunțarea unei „epidemii”.

„De multe ori, adevărul științific, atât cât este cunoscut și acceptat în prezent (de-a lungul secolelor au existat multe ”adevăruri” de care acum râdem), capătă, prin interpretare tendențioasă, caracterele unei minciuni veritabile. Ideea de vaccinare obligatorie a oricui și împotriva a orice este rezultatul mincinos al denaturării adevărului științific că descoperirea vaccinurilor a fost unul dintre cele mai mari progrese ale medicinei și aplicarea lui în practică a salvat milioane de vieți. Să luăm cazul intens mediatizat în prezent, acela al gripei. Iată câteva afirmații mincinoase care distorsionează adevărul, transformându-l în prostie cu viză comercială:

1. Gripa este o boală letală.

2. Recent, s-au înregistrat în România peste 30 de decese DIN CAUZA gripei.

3. Dacă ești vaccinat antigripal, nu faci gripă.

1 - la un subiect sănătos, bine hrănit și care are o locuință salubră și încălzită, gripa este o afecțiune trecătoare, cu simptome de intensitate variabilă, refractare la antibiotice și care pot fi ameliorate, până la rezoluția spontană a infecției, prin medicație antiinflamatoare; decesele cauzate doar de gripă sunt rarități insuficient explicate, cel mai probabil la pacienți cu comorbidități latente, nediagnosticate; această ”raritate” nu poate conduce la indicația de vaccinare în masă.

2 - pacienții despre care se face vorbire sufereau de alte afecțiuni severe (ciroză, neoplazii, BPOC, insuficiență cardiacă etc.), în general generatoare de deficite imune importante sau care se pot dezechilibra ușor, care s-au agravat major în urma suprainfecției gripale; gripa nu a constituit cauza morții, ci un factor precipitant; concluzie: există categorii de subiecți la care vaccinarea antigripală, reducând cu circa 70% riscul de contractare a infecției, ar fi ferm indicată.

3 - am destui cunoscuți ori pacienți care au făcut gripă luna asta deși au fost vaccinați; explicație: polimorfismul viral face ca vaccinul să confere protecție doar parțială, pentru unele tulpini virale, nu pentru toate. Vaccinarea antigripală trebuie recomandată selectiv, doar anumitor categorii de subiecți, în principal celor tarați, cu comorbidități severe, sau celor foarte vârstnici. Celorlalți nu, deoarece biciuirea sistemului imunitar poate fi generatoare de deviații imprevizibile ale acestuia. Vaccinul antigripal nu este chiar o stupiditate precum cel antirubeolic la copiii de sex masculin, nici nociv precum cel anti-HPV, însă nici nu aduce cine știe ce beneficii la nivelul populației generale.

În practica medicală, există vaccinuri obligatorii (ca recomandare fermă, nu ca impunere legislativă), altele recomandabile în anumite situații sau la anumite categorii de persoane, altele inutile, unele chiar nocive. Această ierarhizare pornește de la raportul beneficiu/risc: orice vaccin implică riscuri, de aceea îl facem atunci când beneficiile scontate întrec cu mult riscurile prezumtive. A trata subiectul "vaccinuri" la general este o prostie”, a spus Răzvan Constantinescu.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews