ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cunoscutul om de afaceri Sever Mureșan este în stare gravă la Spitalul Militar din București. Conform surselor citate de Gândul, Sever Mureșan ar fi suferit un AVC, iar starea lui s-a agravat progresiv.

Fiul și fiica lui Sever Mureșan se află în Franța, dar țin legătura cu medicii din România. Dacă va fi cazul, omul de afaceri va fi transferat la un spital din străinătate, informează Știripesurse.

Sever Mureșan este unul din „milionarii tranziției” post-decembriste. El a inițiat după 90 operațiunea „Pâine pentru România” prin asocierea firmelor „Croissant de France Invest” cu fabricile de pâine românești „Panegrano” din Cluj și „Plevnei” și „Libertatea” din București, creând societatea Paniro SA.

În aceeași perioadă, a fondat Grupul SM Invest, care a devenit cel mai mare grup privat din România în 1995, având 50 de filiale și peste 6000 de angajați.

Omul de afaceri a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material, uz de fals și folosirea creditului cu rea credință în dosarul Băncii Dacia Felix. El a fost achitat în 2009, dar obligat la plata unor despăgubiri, în baza cărora Sever Mureșan a fost executat silit de Bank Leumi.

Banca Dacia Felix a fost a doua bancă privată înființată în România după decembrie 1989, la Cluj-Napoca, în martie 1991. Sever Mureșan a devenit acționar al băncii în 1991, ca persoană fizică, iar din 1992 și până în 1994 - prin firmele sale SM Invest Holding, Astra Română Capital SAH Luxembourg și Sita Investment AG Elveția. Din 1994, participația acestor societăți la capitalul social al Băncii Dacia Felix a fost de aproximativ 69%.

Milionarul a cerut recent să devină acționar majoritar al bîncii First Bank România, informează Profit.ro.