ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Sănătății anunță, luni, că încă pot fi aduse modificări la proiectul Legii vaccinării, care se află în stadiu de avizare și ar urma să fie finalizat în următoarele 10 zile, precizând că informațiile apărute în mass-media despre acest subiect provin dintr-o variantă aflată în lucru, nefinalizată, a proiectului.

„Proiectul Legii vaccinării se afla în stadiu de avizare, prin urmare pot fi aduse în continuare modificări la acest proiect. Informațiile apărute în media provin dintr-o variantă aflată în lucru, nefinalizată", spun reprezentanții Ministerului Sănătății (MS).


Ei precizează că în perioada de 45 de zile cât timp proiectul va fi în dezbatere publică, se vor aștepta observațiile tuturor persoanelor și institutiilor interesate.

„În următoarele 10 zile, Ministerul Sănătății va finaliza acest proiect, urmând apoi publicarea lui la sectiunea transparență decizională", mai arată reprezentanții MS.

Proiectul Legii vaccinării, aflat în circuitul de avizare, prevede că părinții care nu se informează despre vaccinare și nu își asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 și 2.500 de lei, iar, dacă pleacă din țară și nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 și 5.000 de lei. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul instituțiilor și cadrelor medicale care dau informații greșite despre vaccinare, au declarat duminică, pentru News.ro, surse din sistemul sanitar.

Proiectul Legii vaccinării stabilește responsabilități clare pentru medicul de familie, comisiile județene de vaccinare, Ministerul Sănătății, școli și părinți.

Potrivit documentului, medicul de familie va consilia părinții în legătură cu vaccinarea și, în cazul în care aceștia refuză să își imunizeze copiii, va sesiza Comisia Județeană de Vaccinare.

În urma acestor sesizări, Comisia Județeană de Vaccinare va organiza ședințe de consiliere cu părinții și va stabili un plan de recuperare a vaccinurilor. În cazul în care părinții refuză vaccinarea copiilor și după ce află care sunt consecințele neimunizării, Comisia Județeană de Vaccinare le pune la dispoziție, la cererea acestora, formularul de refuz.

Legea prevede că școlile pot primi elevi doar dacă părinții prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicațiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.

În cazul în care părinții nu se prezintă la convocarea Comisiei Județene de Vaccinare pot fi amendați cu sume între 1.000 și 2.500 de lei. Amenzile vor fi date de Direcția de Sănătate Publică, au mai spus sursele citate.

Aceeași amendă o pot primi părinții dacă nu vor să semneze formularul de refuz al vaccinării.

Proectul mai prevede amenzi între 2.500 și 5.000 de lei pentru părinții care pleacă din țară și nu desemnează o persoană responsabilă de vaccinarea copilului

Instituțiile și cadrele medicale care încalcă dispozițiile legii și dau informații greșite despre vaccinare vor fi sancționați cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinării aflat în circuitul de avizare.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, că proiectul Legii vaccinării stabilește baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, responsabilități clare pentru medicul de familie, comisiile județene de vaccinare, Ministerul Sănătății, școli și părinți și asumarea Ministerului Sănătății pentru eventualele efecte secundare ale imunizării.

„Părinții vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta numai după ce se vor informa. Legea presupune obligația familiei de a se informa. Există sancțiuni, dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată", a spus Vlad Voiculescu.

În ce privește asigurarea stocurilor de vaccinuri, ministrul Sănătății spune că prin noul act normativ va exista baza legală pentru a face stocuri pe un an de zile pentru toate vaccinurile, pentru a nu mai exista întreruperi în imunizare.

Vaccinarea obligatorie a copiilor a stârnit reacții pro și contra. Unele organizații și persoane susțin că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, în condițiile în care riscurile bolilor sunt mici, iar cele ale vaccinării sunt mari.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății și oficiali din domeniul sanitar au atenționat că înmulțirea cazurilor de îmbolnăvire la copii a crescut foarte mult din cauza campaniilor împotriva vaccinării.

Ministerul Sănătății a lansat, în noiembrie, o campanie de promovare a imunizării copiilor prin vaccinare împotriva bolilor care pot provoca moartea.

Colegiul Medicilor din România a condamnat orice atitudine ostilă vaccinării, precizând că numai prin imunizare pot fi prevenite boli infecțioase grave, iar vaccinarea constantă poate duce la eradicarea unor boli.

Asociația Pro Imunizare a atenționat că, în lipsa vaccinării, România se poate aștepta la reapariția unor boli care pun în primejdie viața sau pot lăsa sechele grave, cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul, boli care pot fi prevenite prin imunizare.

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat că riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici, iar beneficiiile sunt incomparabil mai mari.

Rafila a spus că ar trebui încheiată discuția de pe rețelele de socializare legată de faptul că în România vaccinurile care se administrează copiilor nu sunt sigure, întrucât astfel de afirmații sunt "o minciună”, nu au niciun fundament și nu sunt legate de niciun incident.