Trei copii cu vârsta sub un an au murit și alți 675 au fost diagnosticați cu rujeolă în 23 de județe, în primele opt luni ale anului, a anunțat, miercuri, Ministerul Sănătății, precizând că anul trecut au fost șapte cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces.

"Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an", se spune într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Sursa citată precizează că înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un an s-ar fi produs din cauza campaniilor împortiva vaccinării, în condițiile în care, în ultimii doi ani, în România nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

"Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub 1 an sunt protejați de așa-numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, susțin oficialii ministerului.

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.Distribuția cazurilor pe județe:

 - la granita dintre judetele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri)
 - in județul Mureș(145 cazuri)
 - in județul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)  
 - in județul Timiș(71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)  
 - in județul Suceava (27 cazuri)  
 - in județul Brașov (33 cazuri)  
 - in județul Sălaj (7 cazuri)
 - in județul Hunedoara (14 cazuri)  
 - in județul Caraș- Severin (13 cazuri)
 - in județul Alba (3 cazuri)  

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București (4 cazuri) si din județele:
- Bacău (3 cazuri)
- Bihor (1 caz)
- Constanța (3 cazuri)
- Dâmbovița (2 cazuri)
- Giurgiu (1 caz)
- Mehedinți (1 caz)
- Neamț(2 cazuri)
- Olt (2 cazuri)
- Sibiu (3 caz)
- Vaslui (1 caz)

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr ce minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.