ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părinții care refuză vaccinarea și consilierea nu își vor putea înscrie copiii în colectivitate, dar vor putea găsi alternative educaționale, explică ministrul Sănătății, Florian Bodog într-un interviu, citat de Digi 24.

Potrivit proiectului de lege conceput de Ministerul Sănătății, vor fi aplicate sancțiuni părinților care nu se prezintă la medic și celor care refuză să fie informați cu privire la vaccinare. Dacă va fi adoptată în forma prezentată, legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019.

„Am discutat și cu ministrul Educației și cu specialișiti în educație și există și posibilități alternative de învățământ pe care părinții și le pot asuma în cazul în care își asumă că refuză vaccinarea. Repet, părintele are posibilitatea de a refuza vaccinarea, are posibilitatea să scrie acest lucru și să își asume responsabilitatea pentru actul de a refuza vaccinarea. Orice i se întâmplă copilului sau cuiva din comunitate, părintele și-a asumat această responsabilitate”, a precizat Bodog.

Pentru a-și putea înscrie copilul în unități publice de învățământ, părinții vor trebui să facă dovada administrării a șapte vaccinuri obligatorii: hepatitic B (administrarea la 48-72 de ore de la naștere), pneumococic conjugat, un vaccin nou introdus (la vârsta de 2, 4 și 11 luni), BCG (se administrează la naștere), hexavalant (se administrează în trei doze la 2, 4 și 11 luni), tetravalent (la șase ani), ROR (se administrează la 1 an și la 5 ani), și dTPa - diftero-tetanic-pertussis acelular (se administrează la 14 ani).