România a activat mecanismul de alertă european prin care solicită imunoglobulină, a anunțat luni ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„Pentru a putea rezolva această problemă, statul român a suspendat clawback-ul pentru acest produs pentru o perioadă de doi ani de zile și totuși nu s-a întâmplat nimic. Pentru luna martie nu se preconizează să intre nicio fiolă de imunoglobulină în țară. Pentru aprilie sunt niște promisiuni, dar eu nu mai cred în aceste promisiuni. Prin urmare, am informat Cabinetul prim-ministrului în cursul zilei de astăzi și am primit acceptul să declanșăm această procedură. Această procedură este practic o alertă la nivel european prin care solicităm cantități de imunoglobulină pentru România. Adică această solicitare a noastră pe care am făcut-o IGSU se publică într-un sistem electronic la nivel european al mecanismului și statele care au acces la acest sistem ne pun la dispoziție cantitățile pe care dânșii le au în țară. Eu am aflat sâmbătă această informație și vă spun sincer că nu mi-a venit să cred. Eu am avut în 14 februarie o întâlnire cu distribuitorii și promisiunile erau altele. Sunt foarte mulți pacienți care în acest moment au nevoie”, a afirmat aceasta la Antena 3.

Potrivit acesteia, declanșarea acestui mecanism era absolut necesară.

„Am început încă de acum două săptămâni să cerem date din țările partenere. Din păcate, nu am găsit răspunsul necesar acolo unde am căutat. Avem încă solicitări trimise la diferite ambasade. Nu au avut probabil timpul fizic să ne răspundă la acele solicitări, dar am considerat că nu mai avem timp”, a spus Pintea.

Ea a afirmat că lunar România are nevoie de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame.

„Săptămâna aceasta avem întâlniri cu producătorii. Cu distribuitorii ne-am întâlnit. Sper să ajungem la un numitor comun pentru că nu aș vrea ca această situație să treneze. La Minister suntem de două săptămâni în celulă de criză și încercăm să găsim soluții. Este într-adevăr o situație disperată pentru că sunt foarte mulți pacienți care nu au făcut tratament de multă vreme”, a susținut reprezentantul Ministerului.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews