ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dat startul, marți, în parteneriat cu UNICEF și OMS, campaniei de informare și recuperare a vaccinării la Țăndărei, județul Ialomița, ocazie cu care a afirmat că susține obligativitatea informării cu privire la vaccinare și că este de părere că noua lege a vaccinării ar putea fi adoptată "foarte curând". De asemenea, Sorina Pintea a subliniat că o campanie de informare cu privire la vaccinare ar trebui susținută nu doar de Ministerul Sănătății, ci și de direcțiile de sănătate publică, de medicii de familie, de mass-media, amintind că Legea vaccinării este în Parlament, informează Agerpres.

„Există încă discuții legate de obligativitate. Ne-am spus în nenumărate rânduri părerea: dacă sintagma obligativitate este scoasă din lege, nu am rezolvat nimic. Noi suntem pentru obligativitatea informării. Așa este legislația și într-o parte din țările civilizate din U.E., dar există și țări în care a fost introdusă vaccinarea obligatorie. Deocamdată, noi susținem obligativitatea informării. În Germania s-a pus problema unei amenzi de 2.500 de euro pentru părinții care refuză vaccinarea. În România, așteptăm finalizarea acestor discuții privind obligativitatea informării sau obligativitatea vaccinării și aprobarea Legii vaccinării. Cred că o vom avea foarte curând", a declarat ministrul Sănătății. "Nu trebuie să vină cineva să te tragă de mână în permanență. (...) Dacă fiecare ar face ceea ce trebuie, nu am ajunge aici. În aceste zile, la Cluj, are loc în cadrul Președinției workshopul pentru vaccinare. România propune înființarea unui registru european de vaccinare, tocmai pentru a putea rezolva într-un fel problemele acestea ale migrației", a afirmat Sorina Pintea.

Ea a adăugat însă că direcțiile de sănătate publică "nu pot să facă mare lucru" dacă nu sunt ajutate de medicii de familie și de asistenții comunitari.

„Cei din DSP, dacă nu sunt ajutați de medicina de familie, de asistența comunitară, nu pot să facă mare lucru. Ministerul Sănătății creează cadrul legal, DSP asigură vaccinul necesar. Până la urmă, inspectorii nu pot să meargă să vaccineze pe teren", e de părere Sorina Pintea.

Potrivit Ministerului Sănătății, în perioada 7 - 10 mai, va funcționa un centru provizoriu de informare și vaccinare la sediul Consiliului Local din localitatea Țăndărei.În cadrul acestuia, sesiunile de informare vor fi susținute de medici specialiști în promovarea sănătății, iar la activitatea de vaccinare, alături de medicii de familie din localitate, vor participa suplimentar și alți medici și asistente din zonă.

Conform statisticilor transmise de D.S.P. Ialomița, în Țăndărei, în anul 2018, rata de vaccinare a fost de 17,5%, iar în primul trimestru al anului 2019, de 2,3%.