ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat că România este mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar, menționând că 90% din cazurile confirmate de coronavirus sunt „de import” și se datorează fluxului mare de oameni care s-au întors din diaspora.

„Suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar. De aceea suntem proactivi. Echipa de miniștri a luat măsuri foarte dure, de tipul celor luate în China. Avem încă un număr mic de pacienți, dar care se distribuie uniform pe teritoriul României. Se distribuie uniform deoarece a fost acest influx masiv de români întorși din afară. 90% din cazuri sunt cazuri de import. Strategia de luptă este o strategie de tip militar, este o bătălie logistică. Avem experți în logistică de la Ministerul Apărării Naționale și reușim împreună să organizăm baza de date, stocurile pe care le avem la nivel național. Acum suntem într-o relativă penurie, dar avem tot ce trebuie pentru spitalele de fază unu. Institutele de boli infecțioase din țară sunt primele care primesc pacienți și avem acolo o capacitate de absorbție de 2.200 de pacienți. În faza doi (...) se adaugă institutele de pneumologie cu încă câteva mii de paturi. La faza a treia se adaugă spitalele de urgență și spitalele universitare. La faza a treia sper să nu ajungem”, a explicat ministrul Sănătății, la Antena 3.

Conform sursei citate, între faza a doua și a treia, la nivelul Bucureștiului vor fi instituite spitale mobile.

„Noi trebuie să concentrăm expertiza, nu putem să punem spitalul mobil în câmp, ca să fie un coșmar logistic să aduci medici și asistente medicale. Identificăm în proximitatea spitalelor de boli infecțioase amplasamente. (...) (Aceste spitale - n.red.) sunt o structură tip container - cort, o structură hibridă folosită foarte mult pe teatrele militare foarte mult”, a adăugat ministrul Sănătății.

Până marți, pe teritoriul României au fost confirmate 217 cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre aceștia, 19 sunt declarați vindecați și au fost externați.