Noi cazuri de Sindrom Hemolitic Uremic au apărut în România, de luna trecută. Trei copii din cinci locuiesc într-o altă țară și erau în vizită când a debutat boala

Ȋn februarie 2016, trei bebeluși au murit în spital. Cu zile, așa cum se moare adesea în România. Ministerul Sănătății nu știe să ne spună nici azi de la ce s-au îmbolnăvit acești copii. Procurorii, care de 1 an și 8 luni instrumentează dosarul deschis pentru omor „in rem”, n-au reușit să identifice vinovații.
Ȋntre timp, în România continuă să apară noi cazuri de Sindrom Hemolitic Uremic.
1. La 9 august 2017, o fetiță în vârstă de 2 ani a fost internată în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, cu diagnosticul „Enterocolita acută”. „Simptomatologie la internare: febră 38,2 grd. C, vărsături, diaree. Simptomatologie: scaune diareice cu striuri de sânge. Investigații laborator: trombocitopenie, anemie, creatininemie; coprocitogramă: leucocite frecvente; coprocultură: Rotavirus, Clostridium – negative.”
Ȋn seara zilei de 11/12 august, copilul prezintă oligoanurie (n.r. - diminuarea extremă a diurezei, la limita suprimării totale a acesteia). Se decide transferul cu elicopterul, la Spitalul Clinic de Copii „MS Curie”, cu simptomatologie de SHU. „Test rapid verotoxina E.coli – negativă”. S-a montat cateter central și s-a început dializa.
„Cazul a fost confirmat ca și SHU, însă s-a infirmat etiologia infecțioasă – rezultatul analizelor de laborator efectuate la INC Cantacuzino a infirmat infecția cu E. coli”.
Fetița venise împreună cu părinții ei, cetățeni români cu domiciliul în Grecia, în vizită la rudele din Constanța.
2. La 25 august a.c., DSP Iași a raportat o suspiciune de SHU. Un băiețel în vârstă de 2 ani, din localitatea Pașcani, prezenta din data de 21 august următoarea simptomatologie: febră (38 grd.C), scaune diareice apoase cu striuri sanguinolente (aprox. 20, în zilele de 23 - 24.08.2017), somnolență, refuz alimentație, diureză prezentă.
La 23 august, copilul a fost internat în secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal Pașcani, fiind transferat a doua zi la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, cu diagnosticul „Observație sepsis. Observație enterocolită acută”.
Rezultatul coproculturii a fost „EPEC (n.r. - patotipul diareigenic de Escherichia coli enteropatogen) pozitiv”. La 25 august, copilul a fost transferat cu elicopterul la Spitalul de Copii „M.S. Curie” din București.
La 1 septembrie s-a primit rezultatul examenului de laborator efectuat la INC Cantacuzino: fără izolarea E.coli în cultura din materii fecale, eae, vtx2 pozitive la PCR.
Copilul, care are domiciliul în Italia, era venit în Pașcani împreună cu familia (doi adulți și doi frați) din data de 24 iulie 2017.
3. Un băiețel în vârsta de 1 an și 6 luni din Chișinău (Republica Moldova) a fost adus la 12 august a.c. la Spitalul de Urgență din Chișinău „Centrul Mamei și Copilului” cu febră (>38,9 grd.C). Fusese tratat la domiciliu cu antipiretice și Zinat. Starea copilului se agravează, și în 13 august revine la același spital cu vome repetate, scaune lichide multiple. A doua zi, este transportat la Spitalul de Boli Contagioase „Toma Ciorbă” din Chișinău (cu diagnosticul „Pneumonie acută dreaptă. Gastroenterocolită acută de etiologie neidentificată”. Copilul, care nu mai urinase de 3 zile, este transferat apoi, în stare gravă (sindrom toxic, sindrom febril, insuficiență multiplă de organe, apatic, somnolent, vome repetate, scaune lichide), înapoi, la „Centrul Mamei și Copilului”.
La 23 august, băiețelul a fost adus cu elicopterul la Spitalul de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” din București, cu diagnosticul de transfer: „SHU atipic. Insuficiență renală acută. Oligoanurie. Encefalopatie toxi-infecțioasă. Pneumonie acută dreaptă. Gastroenterocolită acută. Anemie secundară gr. II. Poliserozită”. I s-a montat cateter de dializă peritoneală.
Testele rapide pentru enterotoxine E.Coli (STEC/VTEC) au ieșit negative pentru vtx1 si vtx2. Examenul de laborator de la INC Cantacuzino, efectuat la 1 septembrie, a arătat că nu s-a izolat E. Coli în cultura din materii fecale, eae, vtx1, vtx2 - negative la PCR. Cazul a fost confirmat ca și SHU, de etiologie neprecizată.
Băiețelul locuiește cu părinții în Italia și revenise în țară cu aproximativ 2 săptămâni înaintea debutului bolii.
4. Din 21 august a.c., un băiețel în vârstă de 3 ani si 11 luni din București a început să prezinte scaune semilegate (copilul fiind constipat de fond) fetide. Mama i-a administrat Hidrasec timp de două zile, iar scaunul s-a normalizat. La 24 august, copilul e dus la medicul pediatru (Clinica „Regina Maria”), care i-a administrat Debridat și probiotice și a recomandat regim alimentar.
Trei zile mai târziu, copilul revine la Spitalul „Regina Maria” cu stare generală modificată, apatic, cu diureză prezentă, tegumente palide, anemie severă (Hb= 6,3 g/dl) și diagnostic de intenare: „Suspiciune SHU”, fiind apoi transferat la Spitalul de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” din București.
Examenul de laborator efectuat la INC Cantacuzino în ziua de 1 septembrie, fără izolarea E. coli în cultura din materii fecale, indică „eae, vtx2 pozitive la PCR”. Cazul a fost confirmat ca și SHU datorat infecției cu E.coli producător de enterotoxină (STEC/VTEC).
5. O fetiță în vârstă de 1 an și o lună a fost transferată la 1 septembrie a.c., de la Spitalul de Pediatrie Galați la Spitalul de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” din București, cu diagnosticul „Gastroenterită/Suspiciune SHU”.
Din 27 august, copilul avea vărsături și scaune diareice. Trei zile mai târziu, a apărut și febra (38,7 grd.C), iar fetița a fost internată la Spitalul de Pediatrie Galați. A doua zi, a fost transferată în sectia ATI, cu oligurie, edeme palpebrale.
Investigațiile de laborator au arătat: PMN normale (coprocitograma), rotavirus absent, coprocultură negativă.
Sunt cinci cazuri SHU, înregistrate în doar o lună. Prin comparație, în perioada iunie – octombrie 2016 „s-au raportat 9 cazuri suspecte de sindrom hemolitic uremic (SHU), din care 7 au fost confirmate ca și sindrom hemolitic uremic (SHU). Doar 4 au avut ca și etiologie infecția cu E.coli producător de verotoxine (STEC/VTEC)”, informează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Surse de infecție și factori declanșatori pentru SHU
Ȋn 2011, trei profesori de la Departamentul de Pediatrie din Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Chișinău (Republica Moldova) au publicat un studiu despre Sindromul hemolitic–uremic la sugari (http://usmf.md/wp-content/uploads/2013/curier/CM_6-2011.pdf).
„Incidența bolii este în creștere, aproximativ 1-3 cazuri la 100 000 de copii/an; apare la orice vârstă, dar cu un vârf între 6 luni și 4 ani, mai frecvent la fete. Conform statisticii, 5-8% dintre infecțiile cu E. Coli 0157:H7 se complică cu SHU.
În țările dezvoltate, sindromul hemolitic - uremic (SHU) afectează 1:30 la 100 000 populație: SUA – 2-3 cazuri la 100 000 de copii până la 5 ani. Argentina – de 10 ori mai mulți. Incidența sezonieră: vara – sporadic sau în mici epidemii, mai frecvent în mediul urban”, se arată în studiu.
Ca surse de infecție sunt enumerate:
• ingestia de alimente: carne contaminată insuficient preparată (cârnați, mezeluri), legume;
• băuturi: produse din lapte nepasteurizat, sucuri sau apă contaminată;
• activități - înot în piscină contaminată, contact direct cu persoana bolnavă sau contact cu animale (parcuri, zoo).
Autorii studiului precizează că factorii declanșatori ai SHU pot fi „orice boală contactată cu 1-2 săptămâni în urmă, vaccinarea anti-difterie, anti-tetanus, anti-poliomielită, graviditatea. Un rol negativ pentru evoluție și pronostic îl joacă dereglările genetice ale sistemului complementar, ale metabolismului cotalaminei, mutații secundare, legate de formarea anticorpilor FN-α”.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Olivia Steer: Și eu mi-am pus problema că dîrele albe din urma avioanelor ar fi fum de motor. Dar nu era “fum de motor”, ci cu totul altceva. Ce? Nu știu

Olivia Steer: Studiu de pe site-ul NASA: Formarea eficientă a aerosolului stratosferic pentru ingineria climatică prin emisia de vapori condensabili din avioane

Olivia Steer: Între timp, pe cerul patriei, nori albi și niște chestii, despre care nu ai voie să te întrebi, să te miri, să presupui, că riști etichete, blam & more…

Olivia Steer: Nu sînt singura vinovată de "conspiraționism”! Din eternele abordări menite să ne intimideze și să ne închidă gura, despre dârele avioanelor: chiar dacă ar fi să se sprayeze cu metale grele sau alte chimicale, șanse zero de a ajunge în orașe

Un nou studiu estimează că 17 milioane de oameni au fost uciși de „vaccinurile” anti-Covid până acum, iar riscul de deces este cel mai mare la grupele de persoane mai vârstnice

Și-a găsit soția moartă pe bancheta din spate a mașinii. Tragedie într-o familie din Focșani. Femeia decedată subit avea doar 32 de ani
Recomandările noastre

Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

Tucker Carlson: "Sistemul se prăbușește sub ochii noștri!"

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Muzicieni și credincioși pentru Mănăstirea Turnu: Concert Caritabil TRONOS, TRONOS JUNIOR și RIBALE WEHBE pentru reconstrucția Mănăstirii Turnu, aproape distrusă după un incendiu devastator. Veniți Sâmbătă, 23 Septembrie, la Ploiești! - VIDEO
Subiecte: Bebeluși Argeș Sindrom hemolitic uremic
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)