ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Națională de Transplant are un nou director executiv, pe medicul chirurg Radu Zamfir, informează România Actualități. Din perspectiva noii funcții pe care o ocupă, chirurgul Zamfir pledează pentru creșterea numărului de donatori de organe, considerând că astfel ar putea fi salvate viețile altor oameni, care au nevoie urgentă de transplant de organe.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a afirmat marți că numirea unei noi conduceri a Agenției Naționale de Transplant este motivată de nevoia de schimbare și de mai bună colaborare cu centrele regionale de transplant.

Cu ocazia numirii sale în funcție, noul director executiv al ANT, dr. Radu Zamfir, a declarat: „Este vorba despre o rată scăzută de donare, consecință și a faptului că este și o rată de accept mai diminuată față de alte țări europene. Este greu să fii pus în fața unei probleme noi, care este această donare de organe, în contextul în care deja ai suferit o traumă, moartea cerebrală fiind echivalentul morții pentru pacientul respectiv. Familia trebuie să depășească trauma și să realizeze că pot să ajute simultan mai mulți oameni la a-și continua viața”.

Medicul Chirurg Radu Zamfir este unul dintre supraviețuitorii accidentului aviatic de acum cinci ani din Munții Apuseni. Însoțit de o echipă medicală, acesta zbura de la București la Oradea cu un avion de mici dimensiuni, în încercarea de a preleva organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Aparent din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, aparatul de zbor a suferit defecțiuni la unul dintre motoare, a pierdut altitudine și s-a lovit de vârfurile brazilor, provocând moartea pilotului și a unei studente la Medicină, precum și rănirea doctorului Radu Zamfir, care a scăpat cu viață.

În ultima vreme, o serie de organizații pro-Viață au protestat împotriva modificării de către Parlament a Legii Transplantului Uman care, pentru înlesnirea obținerii organelor transplantabile, ar diminua rolul consimțământului explicit și informat al donatorului sau al familiei acestuia. „Încercarea de rezolvare a deficitului de organe pentru transplant prin introducerea acordului prezumat ar duce la încălcarea principiului etico-medical al consimțământului responsabil, iar caracterul altruist, profund uman, al donării ar dispărea. Acordul prezumat nu se identifică cu acordul voit și explicit, căci tăcerea nu înseamnă acord; dimpotrivă, el contravine principiilor autonomiei persoanei și consimțământului informat prin chiar definiția sa”, preciza Active News într-un articol pe această temă.

Totodată, reputatul prof. univ. dr. Pavel Chirilă argumenta într-o luare de poziție că declararea stării de moarte cerebrală pentru un pacient, în urma căruia acesta devine pretabil prelevării de organe, nu se suprapune cu încetarea capacității de simțire și reacție a întregii ființe umane (corp și suflet), întrucât unii oameni aflați în această stare dau semne de suferință conștientă în clipa prelevării organelor, apărându-le lacrimi spontane în ochi.