ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tehnologia folosită în vaccinul Moderna COVID-19 prezintă riscuri de toxicitate, au recunoscut oamenii de știință din cadrul companiei, într-o nouă lucrare.

„Acum o provocare majoră este constituită de modalitatea eficientă de reducere a riscurilor potențial toxice asociate cu tehnologia ARNm”, au scris oamenii de știință în lucrare, care a fost publicată pe 23 ianuarie în Nature Reviews Drug Discovery.

Vaccinurile Moderna și Pfizer COVID-19 utilizează tehnologia bazată pe acidul ribonucleic mesager modificat (ARNm). ARNm este livrat de nanoparticule lipidice (LNP).

Elementele cu risc de toxicitate includ „componentele structurale ale nanoparticulelor lipidice, metodele de producție, calea de administrare și proteinele produse din ARNm complexat”, au scris autorii lucrării.

Printre autori sunt angajații Moderna Eric Jacquinet, Dimitrios Bitounis și Maximillian Rogers, care lucrau la Moderna când cercetarea a fost finalizată.

Vaccinurile ARNm au multiple efecte secundare cunoscute, printre care inflamația inimii și șoc alergic sever. Acestea pot proveni din reacții de hipersensibilitate, care pot fi provocate de „orice componentă LNP-ARNm”, dar cel mai probabil sunt declanșate de nanoparticulele lipidice cu PEG, care sunt „componenta cea mai potențial reactogenă”, potrivit oamenilor de știință.

Este cunoscut că polietilenglicolul sau PEG, un ingredient din vaccinurile Pfizer și Moderna COVID-19, provoacă reacții alergice. Oamenii de știință din afară au păreri împărțite cu privire la mecanismul care cauzează inflamația inimii, în timp ce Pfizer a recunoscut că LNP-urile este în spatele problemei.

Noua lucrare a extras informații din publicații anterioare și alte date. Autorii nu au efectuat experimente noi.

Printre lucrările citate sunt și cele care au descoperit ARNm și proteina spike livrate de vaccinul Moderna în diferite zone ale corpului la câteva săptămâni sau luni după vaccinare, în ciuda faptului că, atunci când au fost lansate vaccinurile, „specialiștii” din domeniul sănătății susțineau că astfel de elemente vor fi eliminate din organism în câteva zile. 

În prezent, Moderna și alte companii testează o serie de noi produse pe bază de ARNm, inclusiv vaccinuri antigripale și tratamente pentru cancer.

„Datorită platformei ARNm pe care am construit-o, avem un plan interesant, cu până la 15 lansări în următorii cinci ani”, a declarat Stephane Bancel, CEO al Moderna, pentru investitori.

Reacția Dr. Robert Malone

Dr. Robert Malone, care a contribuit la inventarea tehnologiei ARNm, a declarat că lucrarea minimalizează seria largă de riscuri care au fost legate de vaccinurile ARNm și ar putea face parte dintr-o tehnică de propagandă.

Această tehnică, o formă de direcționare greșită, se bazează pe a oferi unele informații pentru a ascunde sau a împiedica descoperirea altor informații.

„Cea mai generoasă interpretare a intenției generale a articolului este că acest articol rezumă și reprezintă informații cu privire la riscurile și toxicitățile acestei tehnologii pe care Moderna dorește să le dezvăluie într-o manieră care să pună în cea mai bună lumină posibilă compania, activitățile ei și tehnologia de la baza platformei”, a scris Dr. Malone în reacția sa.  

El a mai scris că o interpretare mai puțin generoasă a intenției este că articolul reprezintă o formă subtilă de manipulare, denumită „limited hangout” („Tactică utilizată în relațiile media, în managementul percepției, politică și managementul informațiilor. Când vălul care le acoperă secretul este dat la o parte și nu se mai pot baza pe o poveste falsă pentru a dezinforma publicul, ei recurg la recunoașterea – uneori chiar și în mod voluntar – a unei părți din adevăr, reușind totuși să ascundă faptele cheie și grave ale cazului. Publicul este de obicei atât de intrigat de noile informații, încât nu se mai gândește să continue să cerceteze cu privire la problemă.”)